23% groei voor vliegvakanties tijdens kerstperiode

Dit eindejaar reizen liefst 23% meer landgenoten naar de zonnige stranden in vergelijking met kerst 2017. 65% van de reizigers vliegen naar zonnige oorden. Spanje blijft de favoriete bestemming van de Belgen maar Turkije kent de grootste groei. De overige 35% van onze reizende landgenoten verkiezen de sneeuw, een citytrip of een vakantie in België of een buurland. Dit alles blijkt uit een analyse van de boekingscijfers van touroperator TUI, marktleider in België.

 

 

De Belg blijft steeds minder vaak thuis om de feestdagen rond de kerstboom door te brengen. De grijze dagen nodigen velen uit om wat zon en warmte op te laden. Het aantal vliegvakanties stijgt dit jaar met 23% tegenover vorige kerstvakantie. De gemiddelde kerstvakantie duurt 9 nachten en het budget bedraagt ongeveer € 1700 per persoon. Vliegmaatschappij TUI fly heeft de vluchtcapaciteit naar toplanden Spanje, Egypte en Tunesië verhoogd.

 

Spanje is ook dit eindejaar de favoriete bestemming, goed voor de helft van de reizen. De grote voorkeur gaat naar de eeuwige lente op de Canarische Eilanden. Turkije is de belangrijkste groeibestemming en zal meer dan dubbel zoveel TUI-vakantiegangers ontvangen als tijdens de vorige kerstvakantie.

De tendens om te relaxen op een exotische bestemming blijft ook aanhouden. TUI ziet vooral een sterke opkomst van Tanzania (Zanzibar) dat ook zijn aantal reizigers verdubbelt.

 

Het aantal Belgen dat op zoek gaat naar een gegarandeerde witte kerst neemt dit jaar toe met 8%. 1 op 2 skivakanties gaat naar Frankrijk. Italië kent de sterkste stijging. Een skivakantie duurt doorgaans een week en de Belg spendeert er gemiddeld € 500 per persoon aan.

 

Kerst en Nieuwjaar vallen dit jaar op een dinsdag, een ideale combinatie om 4 dagen te kunnen reizen en slechts 1 vakantiedag te moeten opnemen. Vooral liefhebbers van stedentrips maken hiervan gebruik. TUI stelt hier een groei van 15% vast, vooral richting de toonaangevende Europese kunststeden. En Brexit of niet, Londen is dit jaar de absolute topper voor eindjaarshopping.

 

De mooie groei van de citytrips en skivakanties betekent een verminderde belangstelling voor dichtbijvakanties. Toch blijven België, Frankrijk, Duitsland en Nederland populair met hun typische winteraanbiedingen: gastronomische weekends, een verblijf in een kasteel of een wellnesshotel of een bezoek aan een kerstmarkt trekken een vast publiek aan dat liefst niet te ver wil reizen.

 

Top 5 vliegvakanties 

  1. Spanje
  2. Marokko
  3. Dominicaanse Republiek
  4. Egypte
  5. Kaapverdische eilanden

Top 5 autovakanties 

  1. België
  2. Duitsland
  3. Frankrijk
  4. Nederland
  5. Luxemburg

Top 5 citytrips 

  1. Londen
  2. Parijs   
  3. Barcelona
  4. Rome
  5. Praag

Top 5 ski 

  1. Frankrijk
  2. Oostenrijk
  3. Duitsland
  4. Italië
  5. Zwitserland

 

Gepubliceerd op 13 december 2018