Krokusvakantie: de Belg houdt vast aan zijn winterbreak naar de zon

Met de krokusvakantie trekken traditioneel veel Belgen naar het buitenland. Spanje blijft de topbestemming en Egypte versterkt nog zijn positie als tweede favoriet. Dat blijkt uit de cijfers van TUI, de grootste touroperator van het land. De Belg spendeert gemiddeld €1.157 per persoon maar de verschillen zijn groot: voor de Malediven, de duurste bestemming, betaal je vijf keer meer dan voor Tunesië, de goedkoopste.

 

Spanje is en blijft de topbestemming voor dit krokusverlof. Liefst 50% van de reizigers kiest voor deze vaste waarde onder de zonbestemmingen. Twee derde onder hen vliegt naar de zonzekere Canarische Eilanden. Tenerife is al jaren de favoriete winterbestemming van de Belg. Dit jaar trekt 19% van alle TUI-reizigers naar dit “eiland van de eeuwige lente”.  Egypte is de tweede populairste bestemming, en ook de grootste stijger: liefst dubbel zoveel reizigers trekken deze krokusvakantie naar de badplaatsen Hurghada en Sharm El Sheikh. Marokko, de Dominicaanse Republiek en Tunesië vervolledigen de top 5.

 

Wie krokus zegt, zegt ook skiën. Het aantal skiërs blijft dit jaar stabiel. Een op twee skifanaten kiest voor de Franse Alpen. Daarnaast zijn Oostenrijk en Zwitserland de sportieve topbestemmingen. Veel Belgen houden vast aan hun jaarlijkse skivakantie maar niet noodzakelijk voor een week. Shortski, een verlengd weekend naar de sneeuw, wint nog steeds aan populariteit. Door de korte tijd ter plaatse nemen deze reizigers vaak het vliegtuig. Door de grote vraag zijn de TUI fly vluchten uit Antwerpen naar Innsbruck (Oostenrijk) en uit Brussel naar Kittila (Finland) al enige tijd volgeboekt.

 

Gemiddeld spendeert de reiziger €1.157 per persoon aan zijn krokusvakantie. Dit bedrag blijft stabiel door de jaren heen. TUI merkt qua besteding wel grote verschillen per bestemming. De meest prijsgunstige regio’s liggen langs de Middellandse Zee en hebben een gemiddelde weersverwachting van 18°. Voor Tunesië betaal je het minst, gemiddeld €601 per persoon voor een week in all in. Ook de Spaanse costa’s en Turkije behoren tot de voordeligste bestemmingen. Wie pas tevreden is met minimaal 25° moet verder en dus duurder reizen. Met €3.253 per persoon zijn de Malediven de duurste bestemming, voor Mexico en Tanzania.  Over het algemeen betaal je beduidend meer voor een zomergevoel dan voor een lentegevoel. Voor wie 100% weerzekerheid wil, zijn de 3 Afrikaanse bestemmingen Marokko, Egypte en Gambia het meest prijsgunstig: het gemiddeld budget blijft nog net onder €1.000 per persoon.

Gepubliceerd op 18 februari 2020