Toerisme herademt tijdens zomervakantie

Jetair maakt balans zomer 2016

Voor de toeristische sector was het bang afwachten wat de impact van 22 maart zou betekenen. Op basis van de cijfers van touroperator Jetair van afgelopen zomervakantie en voor komende winter lijkt de kentering ingezet. 16 procent meer Belgen dan vorig jaar hebben momenteel al een wintervakantie vastgelegd. Ook de afgelopen maanden juli en augustus waren positief: de Belg reisde licht meer (+3,2%) dan de zomervakantie van vorig jaar.

16 procent meer Belgen hebben al een wintervakantie vastgelegd bij Jetair in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het is nog te vroeg in de aanloop naar de winter om daar definitieve conclusies aan te koppelen, maar het signaal is wél opnieuw positief. De Belgen kiezen deze winter opvallend meer voor de Dominicaanse Republiek (+29%), Egypte, Mexico (beide +24%) en Spanje (+35%).

1 op 3 vliegvakanties gaat richting Spanje

De afgelopen zomervakantie ging 3,2 procent meer Belgen met het vliegtuig op reis in vergelijking met de zomervakantie van 2015. De Belg reisde in de eerste plaats naar Spanje. Ruim 1 op de 3 landgenoten koos de afgelopen maanden voor de Costa’s of de Spaanse eilanden. Griekenland staat op de tweede plaats, gevolgd door Turkije, dat ondanks een terugval nog steeds stevig op plaats drie staat. Jetair en Jetairfly hebben ingespeeld op die trendbreuk in de vraag: de luchtvaartmaatschappij verschoof capaciteit van Tunesië en Turkije naar Spanje, Portugal en Griekenland. Procentueel zijn Mexico en Bulgarije de grootste groeiers.

Frankrijk blijft topper voor autovakanties

Bij autovakanties valt het toegenomen succes van Italië, Oostenrijk, Zwitserland en vooral Slovenië op. Slovenië groeide met bijna 40 procent tegenover de zomervakantie van 2015. Als de Belg met de auto op reis gaat, dan kiest hij in de eerste plaats wel nog steeds voor Frankrijk, Duitsland en Spanje – met Frankrijk voorop. Ruim 1 op de 3 Belgen gaat voor een autovakantie naar Frankrijk. De populairste streken de Provence en het Noorden (Normandië, Opaalkust, Champagne, Elzas) zijn samen goed voor een derde van alle Franse vakantiegangers.

Belg heeft 'goesting'

Ondanks de goede zomercijfers blijft 2016 een moeilijk jaar voor het uitgaand toerisme. Dat kreeg een knauw na 22 maart. Maar desondanks zie je dat de Belg goesting had in vakantie en dus ook vertrok, zowel met de wagen als met het vliegtuig. Bij citytrips merk je wel een terugval in de populariteit van London en Parijs, traditioneel de twee kleppers van stadstoerisme. Andere citytrip­bestemmingen – met Barcelona, Valencia en Kopenhagen voorop – doen het wel goed en slagen er in om te groeien.

Gepubliceerd op 26 augustus 2016