Herfstvakantie: meer reizigers, meer Mexico

Meer Belgen kiezen in de komende herfstvakantie om op reis te gaan. Dat blijkt uit de cijfers van touroperator TUI, in vergelijking met de cijfers van vorig jaar. Liefst 8 procent meer Belgen gaat met het vliegtuig op reis, 11 procent meer met de auto. Vooral Spanje doet het goed, maar het mag ook gerust verder: Mexico komt zelfs de top vijf binnen van meest populaire bestemmingen. Hoewel de vraag naar vakanties stijgt tijdens de herfstweek, blijft de krokusvakantie een grotere vakantieweek.


Herfst vs. krokus. Van de twee “kleine” vakanties (herfst- en krokusvakantie) blijft de krokusvakantie in absolute cijfers een groter vakantiemoment. Dat komt door de sterke vraag naar skivakanties in het voorjaar. En die heb je nog niet in de herfstvakantie. Wél gaan we in de herfstvakantie méér met het vliegtuig op reis dan in de krokusvakantie. Op heel wat bestemmingen kan je immers nog nagenieten van een mooie nazomer – iets waar we duidelijk behoefte aan hebben. Denk daarbij aan de Spaanse eilanden, Egypte, Kaapverdië of de Caraïben. Jaar na jaar stijgt wel fors het aantal Belgen dat in de krokusvakantie met het vliegtuig op reis gaat.

Met het vliegtuig. De tendens van de afgelopen twee seizoenen zet zich door: Spanje blijft uitgesproken de koppositie opeisen als het om vliegbestemmingen gaat. Ook in de komende herfstvakantie. Net geen 2 op de 3 Belgen (64%) die kiest voor een vakantie deze herfst, trekt naar Spanje, gevolgd door Marokko enTurkije.
Mexico stijgt wel fors (+150%) en maakt na Egypte de top-5 compleet. Het toont aan dat de Belg ook wel in de herfstvakantie op zoek is naar de zon en daarvoor bereid is om verder te reizen. Ook Kaapverdië (160%) doet het opvallend goed. Tenerife blijft de meest populaire bestemming. Malaga springt wel over Gran Canaria en Antalya en nestelt zich op plek drie. De top-5 van meest populaire bestemmingen: Tenerife, Costa Blanca (Alicante), Costa del Sol (Malaga), Gran Canaria en Antalya.


Met de wagen. Bij de autovakanties zie je dat alle bestemmingen erop vooruit gaan. Met de auto kiezen we voornamelijk voor de buurlanden – met Duitsland op kop – of voor een vakantie in eigen land. Ruim 1 op 3 Belgische vakantiegangers trekt naar Duitsland, gevolgd door België en Nederland. Frankrijk en Luxemburg maken de top-5 compleet. Bij de citytrips staat Barcelona op kop, voor Londen en Parijs. Daar zijn de aangename temperaturen, de combinatie van stad en strand en de vlotte toegankelijkheid van verschillende luchthavens vast niet vreemd aan.

Gepubliceerd op 26 oktober 2016