Spanje blijft topbestemming in atypische kerstvakantie

De Belg kiest voor zijn kerstvakantie voor Spanje. Bijna de helft van de reizen gaat naar dat land en in het bijzonder naar de zonzekere Canarische eilanden.

De grootste Belgische toerismegroep ziet ook het aandeel van de Caraïben stevig groeien. Mexico en de Dominicaanse Republiek zijn de topbestemmingen. Ook Cabo Verde, net niet exotisch maar daardoor op slechts 6 uren vliegen, is intussen een topbestemming geworden. Egypte komt na een zwart jaar opnieuw in de top 10 en tekent voor 10% van de reizen naar de zon. Heel markant: het grootste deel van de Belgische vakantiegangers plant hun reis tijdens de eerste week van de kerstvakantie. Veel mensen reizen liever niet op de feestdagen. Maar precies daardoor zijn er in de tweede week grote promoties.

Spanje had nog succesvoller kunnen zijn, maar de zeer grote vraag vanuit heel Europa heeft dit deels verhinderd: veel vroeger dan gewoonlijk werd de boeker geconfronteerd met volgeboekte hotels.

Wie nu nog een reis wil boeken voor de eerste week van de kerstvakantie zal al goed moeten zoeken. Maar voor de tweede week (vanaf 31/12) zijn er dit jaar dan weer nog uitzonderlijke promoties. Als je een reis boekt met afreis 31/12 of 1/1, geniet je al snel van een prijsvoordeel van € 200/persoon t.o.v. de vorige afreisdata. Dat heeft alles te maken met het samenvallen van de populaire weekendafreizen met de feestdagen. Veel mensen spenderen de feesten liefst aan tafel of bij familie of vrienden en niet in een vliegtuig, bus of taxi.

Ook voor skivakanties, zeker in Frankrijk, is de tweede week veel prijsgunstiger dan de eerste. De Fransen hebben dan geen vakantie meer en daar profiteren de buitenlandse markten van, zowel qua beschikbaarheid als qua prijs.

Dit is de top 5 van de bestemmingen naar de zon:

1. Tenerife
2. Cabo Verde
3. Gran Canaria
4. Cancun (Mexico)
5. Punta Cana (Dominicaanse Republiek)

Deze winterbestemmingen verrassen niet maar hun populariteit blijft jaarlijks stijgen. Ook de bestemmingen aan de Rode Zee in Egypte hebben de moeilijke winter 2015-16 al behoorlijk verteerd. Deze kerstvakantie boekten veel meer reizigers een verblijf in Sharm El Sheikh of Hurghada door de herwonnen rust en de uitstekende verhouding prijs/kwaliteit van de Egyptische luxehotels.

Gepubliceerd op 10 december 2016