TUI fly installeert vluchtsimulator op haar terrein

Luchtvaartmaatschappij TUI fly zet haar groei voort en heeft de Belgische maatschappij Venyo gekozen voor de installatie van een vluchtsimulator op haar hoofdzetel in Zaventem. De vluchtsimulator wordt een zeer handig werkinstrument voor de studenten van de pilootacademie die TUI fly in 2017 oprichtte. Deze tool roept reële vluchtomstandigheden op, een sterke troef in de opleiding van toekomstige piloten, die worden gevormd op basis van TUI fly’s eigen procedures. Bovendien zal de simulator worden ingezet voor regelmatige trainingssessies van de reeds actieve piloten bij TUI fly. De simulator werd eind mei geïnstalleerd, wordt in juni goedgekeurd en zal in september klaar zijn voor de eerste opleidingen.

TUI fly is de 2e grootste luchtvaartmaatschappij in België. Ze ontstond in 2004 en is sindsdien systematisch gegroeid. In 2017 lanceerde TUI fly de pilootacademie met als doel zelf de beste pilotenop te leiden en hun financiële inspanning drastisch te verlagen. Dit jaar gaat TUI fly nog verder en investeert in een ‘fixed base’ vluchtsimulator. Deze zal van zeer groot nut zijn voor de opleiding van de aspirant-piloten, maar ook voor de gevestigde piloten die zich op regelmatige basis met de simulator verder zullen bekwamen.


André Berger, Director Flight Operations TUI fly Benelux: ‚Deze nieuwe simulator is baanbrekend omdat gloednieuwe technologie wordt gebruikt om het vluchtmodel van de B737 te berekenen. Dit laat ons toe om een veel betere kwaliteit te bieden aan een lagere kostprijs. We willen het leeuwendeel van de pilotenopleiding in de toekomst op deze (en gelijkaardige) simulatoren uitvoeren. Daarmee zetten we een belangrijke stap vooruit om onze piloten op alle mogelijke eventualiteiten te trainen. Een aantal zaken die we voorheen in vlucht op een echt toestel dienden te oefenen, zullen nu grondiger en veiliger in deze simulator getraind worden.‛


De onderneming Venyo is gevestigd in de Aeropole van Charleroi. In dit centrum van de luchtvaartindustrie werd in 2009 het revolutionaire project opgestart om een professionele vluchtsimulator van het type B737 Next Generation te bouwen. Het visionaire project is uitgemond in een prototype dat werd tentoongesteld op het vermaarde salon du Bourget in 2013. Door de uitzonderlijk enthousiaste feedback van de experten in de sector werd een ambitieus industrieproject op poten gezet. Vandaag kan Venyo met trots een professionele vluchtsimulator aanbieden aan luchtvaartmaatschappijen en opleidingscentra over de hele wereld. De simulator is technologisch ver vooruit op andere vaste opleidingstoestellen en EASA gecertifieerd.


Fabrice Cornet, Founder & CTO van Venyo Europe. ‚Een vluchtsimulator van de hoogste kwaliteit zoals het type dat wij aanbieden, wordt steeds aantrekkelijker om de dure FFS (Full Flight Simulators) te vervangen die talrijke opleidingsuren vergen tijdens reële vluchten. Het verheugt ons dat TUI fly onze visie deelt en ons van bij de start het volle vertrouwen heeft gegeven. We zijn uitermate fier over het partnerschap dat TUI fly met ons aangaat voor de opleiding van haar piloten. Wij zien dit als een unieke kans voor een efficiënte samenwerking met piloten en instructeurs. Dit zal ons zeker helpen bij het verder perfectioneren van ons product.‛

Meer info over de TUI pilootacademie op https://corporate.tui.be/nl/jobs/piloten-academie
Meer info over Venyo op www.venyo.aero
Video van de installatie: https://youtu.be/6G4p8PZUfnQ

Gepubliceerd op 12 juni 2018