De Belg is steeds beter geïnformeerd over de reisformaliteiten

Terwijl het vakantieseizoen volop aan de gang is, kunnen voor sommige vakantiegangers identiteitsdocumenten, reisdocumenten en bagage toch voor problemen zorgen bij aanvang van de reis. Dit jaar merkt TUI echter een verbetering: de Belg is steeds beter geïnformeerd over de reisformaliteiten en bereidt z’n vakantie bijzonder goed voor.

Ondanks het feit dat TUI niets aan het toeval overlaat om haar reizigers te informeren over de formaliteiten voor vertrek, ligt de eindverantwoordelijkheid voor de juiste reisdocumenten bij de reiziger zelf.
 
Afgelopen weekend, bovendien een van de drukste vakantieweekends in België, waren er zo goed als geen problemen. Alle TUI-reizigers hebben de tijd genomen om de beschikbare informatie goed door te nemen en hun identiteits- en reisdocumenten te controleren. Zelfs rond de nodige identiteitspapieren voor de kinderen (Kids-ID), die in het verleden vaak werd vergeten, waren afgelopen weekend geen problemen.
 
TUI stelde slechts drie gevallen vast waar de identiteitsdocumenten niet in orde waren:
-        Twee passagiers die naar Egypte wilden reizen met een verlopen paspoort
-        Een buitenlandse passagier die naar Turkije wou met een E-ID (die wordt uitgereikt aan EU-onderdanen), terwijl een internationaal paspoort vereist is.
 
 
Zeven tips voor een zorgeloze vakantiestart
 
1)     Kijk zeker na of de naam en voornaam van alle reizigers op identieke wijze geschreven zijn op je vliegticket zoals op de identiteitskaart.

2)     Controleer je persoonlijke documenten: je identiteitskaart moet geldig zijn tot en met de datum van je terugreis, en in sommige gevallen tot zes maanden na terugreis. Hetzelfde geldt voor de internationale reispas.

3)     Controleer de staat van je reisdocumenten: een beschadigde identiteitskaart kan als niet-geldig gezien worden.
Vervang ze om een onaangename verrassing aan de check-in te voorkomen.

4)     Controleer de reisformaliteiten: welke documenten heb je nodig om het land van je bestemming binnen te mogen?
Heb je een vaccinatiekaart nodig? (*)

5)     Kinderen onder de 12 jaar hebben een Kids-ID of een internationale reispas nodig.

6)     Controleer de bagagevoorwaarden in je reisdocumenten: hoeveel kilo mag je meenemen? Wat mag je meenemen in je handbagage en wat moet er in de ruimbagage?

7)     Controleer het reisadvies van Buitenlandse Zaken. (*)

 
 
(*)Laatste update op: https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland
 

Gepubliceerd op 12 juli 2017