Herfstvakantie: vliegreizen populairder dan ooit

Steeds meer Belgen kiezen een vliegvakantie om er tijdens de herfstvakantie op uit te trekken. Toerismegroep TUI noteerde de voorbije 3 jaar telkens een stijging van 10%. Spanje blijft de onbetwiste topper onder de favoriete reisbestemmingen, gevolgd door Egypte dat een heel sterke groei optekent (+50%). Veel families met kinderen onder 18 jaar verkiezen dan weer een autovakantie tijdens deze periode.

 

De Belg opteert steeds meer voor een vliegreis tijdens de zogenaamde “kleine” vakanties. In de herfstvakantie stijgt de vraag nu al verschillende jaren met 10%, waardoor TUI zijn capaciteit aan beschikbare vliegtuigplaatsen uitbreidt. Het gunstige prijskaartje voor vliegtuigtickets, het aantal nieuwe bestemmingen en de hogere vluchtfrequentie zijn de voornaamste redenen waarom steeds meer gevlogen wordt.
De Spaanse zon blijft de favoriet. Liefst 54% kiest voor een zonzekere Spaanse bestemming. Egypte, dat de voorbije zomer al in de lift zat, is ook voor de herfstvakantie met stip de grootste groeier met een stijging van 50% tegenover vorig jaar. Dat heeft ook te maken met de heropstart van de vluchten naar Luxor, bekend om de cruises op de Nijl. Met deze bestemming is het volledige aanbod op Egypte weer hersteld.
De herfstvakantie luidt ook de retour in van Djerba na de versoepeling van het reisadvies door het Ministerie van Buitenlandse Zaken in augustus. Tunesië herovert hiermee zijn plaats in de top 5 van populairste bestemmingen tijdens de herfst.
 
Verre bestemmingen als Mexico, Dominicaanse Republiek of Florida zijn voor velen nog de vakantieplek bij uitstek voor een exotische week onder de zon. TUI merkt evenwel dat de meerderheid van de Belgen deze bestemmingen eerder kiest bij langere vakantieperiodes dan 1 week.
Tijdens kortere vakantieperiodes blijven ook de kortbij vakanties zeer populair. Dat heeft vooral te maken met de bereikbaarheid met de auto. Bij families slaat een autovakantie het meest aan: 26% van de geboekte reizigers is jonger dan 18 jaar, tegenover 15% voor vliegvakanties. Zowel België zelf als onze buurlanden Duitsland, Frankrijk en Nederland zijn in trek. Bij de citytrips blijft Barcelona de meest geboekte bestemming, ondanks de actualiteit. Rome en Parijs vervolledigen de top 3.
 
Het gemiddelde budget dat de Belg aan de herfstvakantie spendeert, blijft stabiel: € 1.100 per persoon voor vliegvakanties, € 500 voor autovakanties en € 250 voor een citytrip.

Top 10 vliegvakanties:
1)  Spanje
2)  Marokko
3)  Egypte
4)  Turkije
5)  Tunesië
6)   Mexico
7)   Dominicaanse Republiek
8)   Kaapverdië
9)   Florida
10)  Portugal

Top 10 autovakanties:
1)  Duitsland
2)   België
3)   Nederland
4)   Frankrijk
5)   Spanje
6)   Luxemburg
7)   Oostenrijk
8)   Verenigd Koninkrijk
9)   Tsjechië
10)  Italië

Top 5 citytrips:
1)  Barcelona
2)   Rome
3)   Parijs
4)   Londen
5)   Lissabon

Gepubliceerd op 18 oktober 2017