Citytrippers en hun voorkeuren

Het hoeft niet altijd een zon- en zeevakantie te zijn. Ook de Europese steden zijn immens populair als reisbestemming en veel Belgen trekken jaarlijks op citytrip. TUI, de grootste touroperator van het land met 103 TUI-shops in België, vroeg zijn 400 reisagenten via een enquête naar het profiel en de wensen van de citytripper.

 

Meer dan 1 op 4 (28%) bezoekers aan een reiskantoor heeft een citytrip in gedachten. 54% onder hen heeft al beslist waarheen hij/zij wil gaan, terwijl 46% slechts een vaag idee heeft en de hulp van de reisagent inroept om inspiratie op te doen.

De grootste groep citytrippers zijn veertigers (35%), gevolgd door dertigers (32%). Een op vijf is twintiger. Vijftigers vertegenwoordigen iets meer dan 10%, terwijl zestigers (1%) minder tuk zijn op de drukte van een stadsbezoek. Velen hebben trouwens vroeger al veel steden bezocht.

88% van de citytrippers reist enkel met de partner en 10% met vrienden. Families met kinderen gaan zeer zelden op stedentrip.

 

Steden trekken het hele jaar bezoekers aan, maar de lente (36%)  is absoluut het favoriete seizoen omwille van de zachte temperaturen en de lange dagen. Een op vier reist tijdens de zomermaanden juli en augustus. De winter is minder populair door het risico op barre weersomstandigheden.

Een citytrip wordt door 75%  van de reizigers twee tot vier maanden voor afreis geboekt. Anders dan bij zonvakanties gelden hier geen vroegboekkortingen of last minutes. Wel integendeel, hoe later je boekt, des te duurder de vlucht meestal wordt.

 

Wie een stad wil verkennen, brengt niet zo veel tijd door in zijn hotel. Daarom kiest 75% voor een prijsgunstig hotel in het centrum om meer budget over te houden voor een uitgebreide beleving van de stad. Voor 25% mag het wat meer kosten, maar blijft de centrale ligging uiterst belangrijk. De voornaamste eisen zijn een goede en gratis wifi-connectie, een gevarieerd ontbijtbuffet in een aangename ruimte, een geluidsdichte kamer en een bus- of metrohalte in de onmiddellijke buurt. Afhankelijk van het klimaat wordt een zwembad of wellnessaccommodatie sterk geapprecieerd in de betere hotels.

Slechts 62% kiest een citytrip op basis van de toeristische trekpleisters. 20% wil gezellig rondkuieren en de sfeer opsnuiven, terwijl 14% vooral wil shoppen. Ongeveer 17% gaat telkens naar dezelfde stad terug, vaak ter gelegenheid van een tijdelijk evenement.

 

De steden in het zonnige zuiden genieten bij velen de voorkeur: Barcelona, Rome en Lissabon staan op de meeste verlanglijstjes. Er is ook een stijgende trend naar kleinere en minder bekende steden waar het toerisme nog niet te sterk overheerst. Valencia en Krakau zijn de populairste nieuwkomers. 

 

Slechts de helft boekt de toegang tot musea of attracties op voorhand. In veel steden is dat nochtans aan te raden, wil je lange wachtrijen vermijden of zelfs het risico uitsluiten om geweigerd te worden wegens teveel bezoekers. Moeilijk is het nochtans niet om op voorhand de must-see’s vast te leggen: TUI heeft sinds juni een handig platform met een uitgebreid overzicht van wat elke stad te bieden heeft. Je vindt er 45.000 activiteiten of uitstappen op terug die dadelijk kunnen worden geboekt. www.tui.be/nl/excursies of via de TUI app.

 

De ene stad valt meer in de smaak dan de andere. De steden die de verwachtingen het meest inlossen:

1. Barcelona, de stad van Gaudi, blijft scoren door zijn uniek en origineel patrimonium en omwille van de nabijheid van de zee.

2. Valencia, de stad van Calatrava, heeft sterk vergelijkbare troeven, maar verrast extra door zijn kleinschaligheid.

3. Rome hoeft geen uitleg: de eeuwige stad is één en al kunstgeschiedenis. De Italiaanse gastronomie maakt de beleving compleet.

4. Londen, wereldstad bij uitstek, herbergt een enorme diversiteit en heeft een sterke reputatie als shoppingstad.

5. Lissabon en Krakau zijn minder bekend, maar zowat elke citytripper valt voor hun uiterst charmante uitstraling.

Op een aantal steden komt ook wel eens kritiek. Londen en Venetië worden, ondanks hun aantrekkingskracht, als dure steden beschouwd. De toeristische drukte wordt in Rome en Parijs het meest gevoeld. Athene en Milaan worden niet door iedereen als voldoende interessant en gevarieerd beschouwd.

Gepubliceerd op 10 juli 2019