Steeds meer tieners vertrekken zonder ouders op vliegvakantie

Een situatie die pakweg 10 jaar geleden nog uitzonderlijk was, is vandaag een stuk meer ingeburgerd: tieners die op vliegreis vertrekken zonder hun ouders. Vele jongeren voelen zich anno 2019 dermate geëmancipeerd dat het verlangen naar een 100% autonome vakantie steeds sterker doorklinkt. TUI, de grootste touroperator van het land met 103 TUI-shops in België, vroeg zijn 400 reisagenten via een enquête naar het profiel  van de reizende teenager (t.e.m. 19 jaar).

 

90% van de TUI-reisagenten beamen dat ze elk jaar meer jongeren over de vloer krijgen die een reis zoeken voor zichzelf, zonder begeleiding van hun ouders. Voor 40% onder hen is op reis gaan in familieverband verleden tijd. 60% neemt wel nog deel aan de gezinsreis, maar zoekt nog een tweede reis zonder ma en pa.

In 2 op de 3 gevallen gaat het om een reisje onder vrienden naar een badplaats die bekend staat om een hoog percentage jongeren onder de vakantiegangers, zoals  Playa de Palma (Mallorca) of Lloret de Mar (Costa Brava).  Toch kiest 1 op 5  voor een romantisch reisje met de vriend(in), terwijl 10% onder broers/zussen de zon gaat opzoeken.

 

Wie denkt dat jongeren ‘trekkers’ zijn die vooral een goedkoop ticket boeken en ter plaatse wel zullen improviseren, moet zijn mening herzien: liefst 73% van de <20-jarigen boekt een pakketreis. Dit is immers budgettair beter beheersbaar. Voor menig ouder is het ook een geruststelling dat hun kroost een gegarandeerd veilig onderkomen heeft.  40% onder de  jongeren boekt een goedkoop all-inclusive hotel, meteen de perfecte oplossing voor hun vaak beperkte budget. Tunesië en Turkije zijn hiervoor de populairste landen.

Evenveel tieners hebben vooral interesse voor een goedkope Griekse of Spaanse bestemming waar het uitgaansleven gevarieerd en niet duur is. Zij boeken er meestal een goedkoop hotel bij het centrum van de badstad. Een op tien jongeren opteert voor een  vakantie in een club met veel sport en animatie. Ook een citytrip naar een niet te dure bestemming zoals Boedapest of Praag valt bij 10% in de smaak. Een vakantie in een bungalow of op een camping, vroeger succesvolle accommodaties bij jongeren, staat  nog zelden op het verlanglijstje.

 

Niet onlogisch is de periode waarin jongeren aan vakantie denken, vooral eind juni of begin juli, veelal na een uitputtende examenperiode. Ook begin augustus worden de reisbureaus vaak door jongeren bezocht: ze hebben dan vaak een maand gewerkt en dankzij die vakantiejob het geld verdiend om een reisje te betalen. Liefst veertig percent onder hen betaalt de reis immers zelf. Voor 90% onder de jongeren is 1 week vakantie genoeg en hun gemiddelde budget bedraagt € 550.

Een laatste golf van reserveringen bij jongeren is eind augustus/begin september. Velen onder hen hebben dan een tweede zittijd achter de rug.

 

Tijdens de overige vakantieperiodes (Pasen, Kerstmis,…) reizen de jongeren zelden alleen, maar eerder in gezinsverband. Deze vakanties vallen voor vele studenten net vóór een examenperiode en zijn daardoor niet het goede moment om vrij te nemen.

Gepubliceerd op 31 juli 2019