Hoogste aantal reizigers in 5 jaar voor kerstvakantie

TUI, de grootste reisorganisatie van het land, noteert 22% meer Belgen die een pakketreis boekten voor deze kerstvakantie, het hoogste aantal van de voorbije 5 jaar. Spanje blijft veruit het populairste vakantieland, maar de niet-Europese bestemmingen tekenen de grootste groei op. Ook verre bestemmingen zetten hun opmars verder. Bij citytrips komen 3 steden voor het eerst in de top 5.

 

Liefst 28% van het aantal reizigers dat een vliegreis boekte, kiest voor de gegarandeerd warme temperaturen en de exotische sfeer van een verre bestemming. De Caraïben zijn met ruime voorsprong de meest populaire regio. De Dominicaanse Republiek, prijsgunstige bestemming bij uitstek, blijft koploper, direct gevolgd door Mexico dat deze kerstvakantie 40% meer reizigers aanspreekt dan vorig jaar.

Op de middellange afstandsbestemmingen heeft de Belg deze kerstvakantie vooral oog voor de beste prijs-kwaliteitverhouding en kiest daarbij massaal voor de niet-Europese bestemmingen. Op korte vliegafstand (<3 uur) is Tunesië de grote winnaar met een stijging van 66% t.o.v. 2018. Ook Turkije stijgt met bijna 50%. Op middellange vliegafstand (<6 uur) haalt Egypte nieuwe records met een stijging van 48%. Vakantieregio Hurghada gaat er zelfs 70% op vooruit en Sharm El Sheikh staat 38% in de plus.

Spanje blijft onbedreigd het belangrijkste vakantieland. Zowel de Spaanse costa’s als de Canarische Eilanden ontvangen deze kerst gemiddeld 22% meer vakantiegangers. 

De kerstvakantie staat ook voor wintersport. Skivakanties zitten door de grote sneeuwhoeveelheden van de laatste 2 jaar meer dan ooit in de lift (zie ook ons persbericht d.d. 22 november 2019).

Traditioneel nemen ook veel gezinnen hun laatste vakantiedagen op in een volledig andere omgeving, maar toch dicht bij huis (<500 km). De kust en de Ardennen blijven elkaar in evenwicht houden, gevolgd door respectievelijk de Franse Elzas, de Duitse Eifel, het Nederlandse Zeeland en het Groothertogdom Luxemburg.  Gedreven door de eindejaarsfeesten of niet... wie zal het zeggen, maar de Champagnestreek noteert dezer dagen de grootste stijging (+64%).

De topbestemmingen onder de citytrips geven doorgaans  een zeer stabiele top 5, maar niet dit jaar! Londen en Parijs blijven hun positie verdedigen, maar de 3 zuiderse steden Barcelona, Rome en Lissabon moeten andere steden laten voorgaan. Berlijn, Praag en Amsterdam komen voor het eerst in de top 5 terecht.

Gepubliceerd op 18 december 2019