Bijzonder sterke last minute-golf voor vliegreizen

ANALYSE BOEKINGEN HOOGSEIZOEN (AFREIZEN IN JULI - AUGUSTUS):

 • BIJZONDER STERKE LAST-MINUTE GOLF VOOR VLIEGREIZEN DANKZIJ POSITIEF PERSPECTIEF.
 • TOPLANDEN SPANJE EN GRIEKENLAND MEERr DAN OOIT UITGESPROKEN FAVORIET.

 

Traditioneel zijn juli en augustus de topmaanden qua vakantie-afreizen, zowel voor vlieg- als voor autovakanties. In normale jaren kan de reissector in februari al een betrouwbare prognose maken over deze periode, maar door het gebrek aan perspectief was dit in 2021 onmogelijk. Sinds 20 april, wanneer het verbod op niet-essentiële reizen werd opgeheven, keerde het vertrouwen stilaan terug bij de reiziger, mede geholpen door een versnelde vaccinatiecampagne en een daling van het aantal besmettingen. Daardoor noteert TUI intussen sinds 2 maanden al dubbel zoveel boekingen als tijdens de boekingsperiode van november 2020 tot april 2021. De Spaanse en Griekse eilanden zijn erg in trek. Frankrijk en België zijn favoriet bij autovakanties.

Een even schitterend jaar als 2019 zal 2021 uiteindelijk niet worden, maar de tendensen van de voorbije weken doen het beste beloven voor het aantal vakanties waarop TUI, de grootste reisorganisatie van het land, eind augustus zal kunnen terugblikken. De steeds betere coronacijfers, de stijgende vaccinatiegraad in België en op de bestemmingen, het Europese digitale COVID 19-certificaat vanaf 1 juli en de afschaffing van quarantainemaatregelen na terugkeer zetten veel reizigers er alsnog toe aan om een reis te boeken naar het zuiden. In de loop van de maand juni kregen zowat alle Europese bestemmingen een positiever reisadvies. Daardoor stelt TUI een bijzonder sterke golf van last minute boekingen vast, zowel online als in de reiskantoren.

De twee traditioneel belangrijkste Europese vakantielanden Spanje en Griekenland dragen deze zomer nog meer dan anders de voorkeur van de reiziger weg. Beide landen voeren een nek-aan-nek race als populairste bestemming, waarbij elk een nooit eerder gezien aandeel van 40% op alle geboekte vliegvakanties binnenhaalt. De reden van dit succes is makkelijk te verklaren: beide landen beschikken over veel toeristisch belangrijke eilanden en net die bestemmingen kenden als eerste een sterke verbetering van het aantal coronabesmettingen (zie persbericht van 5 mei 2021 in bijlage). Intussen is de situatie in nagenoeg heel Europa veel rooskleuriger en zijn ook landen als Italië en Bulgarije zeer gegeerd bij de last minute boekers.

Wat autovakanties betreft, namen veel Belgen tijdens de eerste boekingsmaanden het zekere voor het onzekere. Heel veel landgenoten boekten toen een verblijf aan de Belgische kust of in de Ardennen. Traditioneel topland Frankrijk kreeg pas sinds enkele weken het aantal coronabesmettingen onder controle en kent sindsdien een ware revival qua boekingen.

Op het dieptepunt, eind april, noteerde TUI 60% minder boekingen dan in het topjaar 2019. Een eerder uitgevoerde enquête onder de TUI klanten gaf aan dat 80% van de ondervraagden deze zomer zeker op vakantie wilde gaan, maar afwachtte tot er meer zekerheid zou komen over de reismogelijkheden. Deze stelling blijkt nu ook te kloppen, want TUI kent sinds eind april een boekingsgolf die wekelijks nog in sterkte toeneemt. De vluchtcapaciteit voor het hoogseizoen werd dan ook opgeschaald naar een ambitieuze 75% van een normaal jaar. Er  worden deze zomer 63 bestemmingen aangevlogen vanuit 5 Belgische luchthavens.

 

Top 5 landen Vliegvakanties

 1. Spanje
 2. Griekenland
 3. Bulgarije
 4. Turkije
 5. Italië     

Top 5 regio’s Vliegvakanties

 1.  Mallorca
 2. Tenerife
 3. Rhodos
 4. Kreta
 5. Kos                              

Top 5 landen Autovakanties

 1. Frankrijk
 2. België
 3. Oostenrijk
 4. Duitsland
 5. Italië

Top 5 regio’s Autovakanties

 1. Belgische Ardennen
 2. Belgische kust
 3. Tirol
 4. Provence
 5. Languedoc Roussillon
Gepubliceerd op 29 juni 2021