Minder bestemmingen maar wellicht meer reizigers voor de herfstvakantie

September is traditioneel de boekingsmaand bij uitstek voor het winterseizoen dat eind oktober met de herfstvakantie van start gaat. Net als de voorbije maanden merkt TUI dat de reiziger ook voor deze periode later reserveert dan in vorige jaren. Pas sinds drie weken lopen de boekingen voor de herfstvakantie heel vlot en beslissen Belgen massaal om er een weekje op uit te trekken. Het aanbod van non-EU landen, traditioneel vooral exotische winterbestemmingen, wordt beperkt tot Turkije, Kaapverdië, Mexico en de Dominicaanse Republiek. Om ook tijdens de herfstvakantie aan de grote vraag naar reizen binnen Europa te voldoen, verlengt TUI het zomerseizoen op een aantal Spaanse, Griekse en Portugese bestemmingen met een week.

 

Geholpen door de hoge vaccinatiegraad blijft het vertrouwen van de Belg in een buitenlandse reis  sinds enkele maanden systematisch toenemen. De eerstkomende schoolvakantie is de herfstvakantie, traditioneel een week met een zeer grote vraag naar warme bestemmingen om de kille Belgische herfst te doorbreken. De boekingen kwamen, net als het hele zomerseizoen, vrij laat op gang maar zijn intussen op kruissnelheid. Indien dit ritme blijft aanhouden, wordt het resultaat van de laatste ‘normale’ herfstvakantie in 2019 geëvenaard. TUI heeft overigens de flexibiliteit om, waar nodig, snel extra vluchten in te leggen. Dit is nu reeds het geval op Kaapverdië, Lanzarote en Fuerteventura.

Vier weken geleden gaf TUI na anderhalf jaar groen licht voor pakketreizen naar de non-EU bestemmingen Turkije, Kaapverdië, Mexico en de Dominicaanse Republiek. Dit kwam er na een positief resultaat bij een interne evaluatie van elke bestemming omtrent de sanitaire toestand en de mogelijkheid tot een aangename vakantiebeleving ter plaatse. Het is duidelijk dat de markt hierop zat te wachten, want de boekingen op deze populaire najaarsbestemmingen doen het sindsdien bijzonder goed.

Daarnaast is er een grote groep reizigers die liever binnen Europa blijft. Voor de herfstvakantie zijn  Spanje in het algemeen en de Canarische eilanden in het bijzonder zeer geliefd bij alle Europese reizigers. Er is dit jaar een nog grotere vraag dan anders naar vakantiebestemmingen als Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote en Fuerteventura omdat er, op het Passenger Location Form na, geen verdere vereisten of restricties zijn bij terugkeer naar België. Twee op drie klanten vertrekken deze herfstvakantie naar de Canarische eilanden die al quasi volgeboekt zijn. Van een last minute markt zal dus nauwelijks sprake zijn.

Veel andere Europese bestemmingen worden enkel aangeboden in het zomerseizoen dat vlak voor de herfstvakantie eindigt. Om aan de vraag voor de herfstvakantie tegemoet te komen, heeft TUI het zomerseizoen met een week verlengd voor de Algarve (Portugal), Kreta en Rhodos (Griekenland), Cyprus en Mallorca (Spanje).

Wie een pakketreis boekt voor de herfstvakantie kan opnieuw genieten van 3 kosteloze garanties: 

  • De geld-terug-garantie: de reis wordt volledig terugbetaald, mocht TUI de reis moeten annuleren.
  • De flexibele omruilgarantie: de reiziger mag 4 keer en tot 7 dagen voor afreis zijn reis kosteloos wijzigen, zowel de afreisdatum, de bestemming als het reisgezelschap.
  • De repatriëringsgarantie: het hele reisgezelschap mag rekenen op een repatriëringsvlucht, mocht er zich ter plaatse een noodsituatie voordoen.

Het volledige aanbod van TUI – vliegvakanties, autovakanties, stedentrips, cruises en dichtbijvakanties - kan worden geboekt op www.tui.be of via de reisagent.

Gepubliceerd op 1 oktober 2021