Kerstvakantie: Spanje blijft topbestemming

SPANJE TOPBESTEMMING VOOR DE KERSTVAKANTIE, SKIVAKANTIES BIJNA OP PRE-CORONANIVEAU

Hoewel er deze kerstvakantie 40% minder reizigers zijn dan in 2019, haalt TUI, de grootste reisorganisatie van het land, opgelucht adem bij de vergelijking met 2020, toen een georganiseerde kerstvakantie in het buitenland niet mogelijk was door een algemeen negatief reisadvies. De huidige cijfers bevestigen de toenemende overtuiging van de Belg dat een zorgeloze buitenlandse vakantie perfect mogelijk is indien men de coronarichtlijnen respecteert. Veruit de meesten kiezen voor een vakantie binnen Europa. Spanje kan daardoor zijn positie als populairste vakantieland nog versterken. Maar er vertrekken ook goed bezette vluchten naar populaire niet-Europese bestemmingen die pas recent weer werden aangevlogen. Skivakanties doen het ondanks de omstandigheden zelfs goed en Frankrijk versterkt zijn positie als favoriete wintersportbestemming.

 

Spanje is al jaren het meest geliefde vakantieland bij de Belgen. Deze kerstvakantie kiezen liefst 2 op de 3 Belgen voor een verblijf onder de Spaanse zon, gelijk verdeeld tussen de Spaanse costa’s en de Canarische eilanden. De uitzonderlijk sterke vraag naar Spanje komt vooral doordat er, op het Passenger Location Form na, geen verdere vereisten of restricties zijn bij terugkeer naar België. De Spaanse topbestemmingen zijn Tenerife, de Costa Blanca (Benidorm) en de Costa del Sol.

De niet-Europese bestemmingen werden door TUI pas sinds oktober weer opgestart na een interne evaluatie van de sanitaire toestand en de mogelijkheid tot een aangename vakantiebeleving ter plaatse. Daardoor kenden Turkije, Egypte, Mexico, Kaapverdië en de Dominicaanse Republiek een kort boekingsseizoen voor de kerstvakantie. De vluchten naar deze landen zijn minder talrijk dan 2 jaar geleden, maar ze vertrekken nagenoeg volgeboekt.

De kerstvakantie staat ook voor wintersport. Skivakanties doen het zelfs goed met nog slechts 9% achterstand tegenover de kerstvakantie van 2019. De Franse Alpen, al jaren de topbestemming voor  skifanaten, waren in 2019 al goed voor de helft van de boekingen. Dit eindjaar klimt het aandeel van Frankrijk zelfs naar 65%. De belangrijkste reden voor dit succes ligt in de tweede week van de kerstvakantie. Dan eindigt de vakantie voor de Fransen zelf. Daardoor is er een uitzonderlijk grote beschikbaarheid qua accommodaties. De prijs ligt dan ook een stuk lager omdat de vraag het aanbod niet overstijgt. Veel Belgische skiërs zien deze vakantieweek dan ook als een buitenkansje.

Frankrijk verovert ook extra marktaandeel van Oostenrijk dat een derde van zijn aantal reizigers verliest door het invoeren van strengere coronamaatregelen zoals de tijdelijke lockdown van begin deze maand.

Gepubliceerd op 16 december 2021