Krokusverlof in snelvaart. TUI verhoogt vluchtcapaciteit.

Na een volledig in het water gevallen krokusvakantie in 2021 omwille van het toenmalige verbod op niet-essentiële reizen, heeft de Belg dit jaar weer zin in reizen. Zoals al de hele winter het geval is, wordt er ook nu nog tot het laatste moment gewacht om een winter​​vakantie te boeken. Liefst de helft van de reserveringen was de voorbije week voor een reisje tijdens het krokusverlof dat over tien dagen van start gaat. TUI, de grootste touroperator van het land, noteert nu al 7% meer reizigers dan tijdens krokus 2019. De enorme inhaalbeweging van de voorbije 4 weken overtreft het aantal reserveringen in hetzelfde periode van 2019 zelfs met 128%! Meer dan één op twee vakantiegangers vliegt naar de zon (58%), één op de vier gaat skiën (26%), 11% neemt de auto voor een vakantie dichter bij huis en 5% kiest voor een stedentrip.
 

Net geen 60% van de vakantiegangers kiest tijdens deze krokusvakantie voor een vliegvakantie naar de zon. Spanje kan daarbij 2 op de 3 reizigers overtuigen. Bijna 70% onder hen vliegt naar de Canarias, de eilanden van “de eeuwige lente”. Voor Egypte en Kaapverdië moet je een iets langere vliegtijd inlassen, maar ook deze zonzekere bestemmingen worden weer massaal opgepikt en vervolledigen de top 3 van de populairste vakantielanden. Op plaats vier en vijf staan twee Caraïbische bestemmingen: na bijna twee jaar afwezigheid wordt de Belg weer aangetrokken door de exotische sfeer van Mexico en de Dominicaanse Republiek, die overigens flexibele inreisvoorwaarden hanteren.

Om aan de groeiende vraag van de afgelopen weken te kunnen voldoen, heeft luchtvaartmaatschappij TUI fly trouwens haar vluchtcapaciteit nog verhoogd door op verschillende bestemmingen extra of ruimere toestellen in te zetten, zelfs ook buiten de krokusvakantie. Zo werd er meer aanbod gecreëerd op Tenerife, Gran Canaria, Malaga (Costa del Sol) en Egypte.

Wie wintervakantie zegt, zegt ook wintersport: één op vier TUI vakantiegangers gaat een weekje skiën. Frankrijk is de populairste bestemming (voornamelijk de Alpen) en trekt de helft van de  skiërs aan. Oostenrijk en Zwitserland volgen op plaats 2 en 3. Vooral  Oostenrijk registreert nog steeds last-minute reserveringen, een inhaalbeweging sinds tieners in Vlaanderen de mogelijkheid hebben een boosterprik te halen.

Qua autovakanties veranderen de trends niet veel: België blijft de belangrijkste bestemming. De boekingen van de voorbije weken zijn voornamelijk voor de kust en minder voor de Ardennen. Ook onze buurlanden Duitsland, Frankrijk, Nederland en Luxemburg blijven in trek voor een reisje met de eigen wagen.

Ook citytrips worden weer aantrekkelijk! Wie de sfeer van een unieke stad wil beleven trekt deze krokusvakantie vooral naar het dichtbij gelegen Parijs. Anderen verkiezen stadswandelingen onder een milde zon in de Zuid-Europese steden Rome, Lissabon en Venetië. En Londen lijkt terug van weggeweest sinds de inreisvoorwaarden van het Verenigd Koninkrijk onlangs werden versoepeld.

Top 5 vliegvakanties: Spanje, Egypte, Kaapverdië, Dominicaanse Republiek, Mexico.

Top 5 wintersport: Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland, Italië, Duitsland.

Top 5 autovakanties: België, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Luxemburg.

Top 5 stedentrips: Parijs, Rome, Lissabon, Venetië, Londen.

Gepubliceerd op 16 februari 2022