Balans kerstvakantie

TUI kijkt tevreden terug op de voorbije kerstvakantie. De vluchten haalden een gemiddelde bezetting van liefst 94%. Een groot deel van de boekingen werd pas gemaakt in de maand december zelf, dus enkele dagen voor afreis. Op 15 november bijvoorbeeld was de gemiddelde bezetting nog maar 44%. De beslissingen van het overlegcomité hebben zeker een invloed gehad op deze last minute golf: geen gezellige winter in eigen land door geschrapte activiteiten heeft veel gezinnen aangespoord tot een weekje naar de zon om deze sombere periode te doorbreken.

 

Bemoedigend resultaat en veiligheid voorop

De vergelijking met de kerstvakantie van 2020 is gauw gemaakt: vorig jaar kreeg de hele wereld code rood en werden alle pakketreizen noodgedwongen geannuleerd. Vergeleken met kerst 2019 gingen er dit jaar 23% minder Belgen met het vliegtuig op vakantie. TUI beschouwt dit als een positief resultaat, de omstandigheden in acht genomen. Dit cijfers bevestigt de toenemende overtuiging van de Belg dat een zorgeloze buitenlandse vakantie perfect mogelijk is indien men ter plaatse de coronarichtlijnen respecteert. Ook de vliegreis zelf is veilig doordat alle protocollen worden nageleefd die door het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) worden opgelegd. De lucht in de cabine wordt trouwens om de 3 minuten volledig ververst door performante HEPA-filters.
 

Meer dan 70% van de vakantiegangers trok richting Spanje

Bijna 40% van de reizigers opteerde voor de Canarische eilanden. Liefst twee derde onder hen boekte een reis naar het eiland Tenerife dat hiermee de absolute topbestemming is. Dit percentage had nog hoger kunnen zijn maar veel last minute boekers moesten vaststellen dat ze te laat waren om hun favoriet hotel te reserveren.

De Spaanse costa’s zijn goed voor 33% van de boekingen. De vluchten naar Alicante en Malaga waren liefst 98% bezet. Naast het succes van pakketreizen merkt TUI dat er in deze periode traditioneel veel Belgen hun tweede verblijfplaats opzoeken aan de Costa Blanca of aan de Costa del Sol.
 

Ook niet-Europese bestemmingen trekken weer aan

De vluchten naar populaire niet-Europese bestemmingen werden pas sinds oktober weer opgestart na een interne evaluatie van de sanitaire toestand en de mogelijkheid tot een aangename vakantiebeleving ter plaatse. Daardoor kenden ze een kort boekingsseizoen voor de kerstvakantie.

Er werden 40% minder vliegtuigplaatsen aangeboden naar deze landen dan tijdens de kerstvakantie van 2 jaar geleden. De beschikbare vluchten vertrokken nagenoeg volgeboekt: de Dominicaanse Republiek en Mexico haalden 98% bezetting, Kaapverdië, Jamaica en Cuba 94%, Egypte 90% en Turkije 88%. Ook de vlucht naar gloednieuwe bestemming Havana, die TUI op 24 december lanceerde, was voor 95% gevuld.
 

Tweede week beduidend goedkoper

De Belg gaf gemiddeld €1600 per persoon uit voor zijn vliegvakantie, €31 meer dan in 2019. Wie op het weekend van Nieuwjaar vertrok, reisde gemiddeld liefst €500 goedkoper dan tijdens het eerste weekend. De goedkopere tweede week is een jaarlijks terugkerend fenomeen door de wet van vraag en aanbod. Families willen immers liefst zo snel mogelijk vertrekken en nog enkele dagen overhouden tussen hun retour uit vakantie en de heropstart van de scholen.

Gepubliceerd op 7 januari 2022