TUI noteert in januari bemoedigende cijfers voor zomer 2022

Nu het ene land na het andere de coronamaatregelen opheft en zelfs virologen positief tegen de zomer aankijken, is er een toenemend vertrouwen bij de Belgische reiziger dat de meeste restricties, tests en quarantaines snel achter ons zullen liggen. Het hoge aantal boekingen dat TUI in januari noteerde, maakt duidelijk dat de Belg weer plannen maakt voor een zorgeloze zomervakantie. All-in-resorts, tot voor corona veruit de favoriete keuze van veel gezinnen, zijn weer helemaal terug. Zelfs citytrips, die door de pandemie het hardst werden getroffen, zijn weer aan een flinke opmars begonnen.

 

TUI, de grootste reisorganisatie van het land, kijkt tevreden terug op de boekingen in januari, traditioneel een sterke boekingsmaand voor het zomerseizoen. Het aantal reserveringen voor juli en augustus bleef tot december nog ietwat aarzelend, maar kreeg in januari - en vooral de voorbije 2 weken - de wind in de zeilen. Nu er steeds meer landen de coronamaatregelen afbouwen of zelfs afschaffen en ook virologen met vertrouwen de zomer tegemoet zien, noteert TUI dagelijks zelfs meer boekingen dan tijdens de maand januari van het topjaar 2019. En de Belg volgt bij het bepalen van zijn vakantiebestemming opnieuw zijn échte voorkeur.

Zowat zeven op de tien Belgen boeken een all-in-vakantie, meestal in resorts met veel mogelijkheden voor gezinnen. Door de nood aan een eigen gecontroleerde bubbel werd deze vakantieformule de voorbije 2 jaar ietwat gemeden, maar voor zomer 2022 is de budgetvriendelijke all-in-formule weer helemaal terug.

Qua vliegvakanties was Spanje in januari met 35% van de boekingen eens te meer de populairste bestemming. De costa's kennen een status-quo in vergelijking met januari 2019, maar de Balearen tekenden de voorbije maand een groei op van 5%. De Canarische Eilanden zijn de absolute koploper met een groei van 16% tegenover januari 2019.

Ook Griekenland doet het uitstekend: een Belg op vier die een vliegvakantie boekt, gaat deze zomer naar een Grieks eiland. In veel Europese landen is Griekenland een razend populaire bestemming. Daardoor zullen veel hotels er snel volgeboekt zijn en is de kans op last minutes quasi uitgesloten.

Het spectaculairste nieuws is echter de terugkeer van Turkije met liefst 20% meer boekingen dan in januari 2019. De Turkse Riviera, bekend om haar hoogstaande all-in-resorts met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, is zelfs de best geboekte bestemming uit het gehele TUI-aanbod.

Veel Belgen wilden tijdens de coronaperiode hun vakantie dicht bij huis beleven en boekten een autovakantie binnen België of naar een buurland. Deze trend houdt ook nu nog goed stand. Frankrijk is met 30% van de boekingen nog steeds de populairste bestemming, maar Oostenrijk tekent met 20% marktaandeel de sterkste groei op.

Ook citytrips worden weer ontdekt en vooral de klassieke Zuid-Europese steden scoren deze zomer. Londen, vroeger altijd in de top 3, heeft het nog moeilijk door de strenge coronamaatregelen van de UK en door het verplichte internationaal paspoort als gevolg van de Brexit. 

 

De Belg spendeert ook meer aan zijn zomervakantie. Voor een vliegvakantie is het gemiddelde budget per persoon € 1330, een stijging met 8% tegenover 2019. Voor een autovakantie wordt er een budget van € 450 uitgetrokken, 20% hoger dan in 2019. En ook een citytrip mag gemiddeld € 400 kosten of 12% meer dan drie jaar geleden.

De belangrijkste vertrekmaand is juli, gevolgd door de maand mei.  
 

Top 5 vliegvakanties (landen)

 1. Spanje
 2. Griekenland
 3. Turkije
 4. Egypte
 5. Tunesië

Top 5 vliegvakanties (bestemmingen)

 1. Turkse Riviera (Antalya)
 2. Rhodos
 3. Tenerife
 4. Kreta
 5. Gran Canaria

Top 5 autovakanties (landen)

 1. Frankrijk
 2. Oostenrijk
 3. Spanje
 4. Italië
 5. Duitsland

Top 5 autovakanties (bestemmingen)

 1. Tirol
 2. Costa Brava
 3. Gardameer
 4. Languedoc-Roussillon
 5. Provence

Top 5 citytrips

 1. Rome
 2. Parijs
 3. Barcelona
 4. Valencia
 5. Lissabon
Gepubliceerd op 8 februari 2022