Individuele rondreizen op maat steeds meer in trek

Culturele rondreizen zijn na de moeilijke jaren van de pandemie weer helemaal terug, niet enkel naar Europese bestemmingen, maar ook naar andere continenten. Veel Belgen willen namen afvinken op een lange lijst van landen en bestemmingen die hen inspireren. Voor hen is reizen synoniem voor actief beleven, de horizon verruimen en een land in al zijn aspecten leren kennen. TUI, de grootste reisorganisatie van het land, organiseert talrijke rondreizen naar landen met een zeer aantrekkelijk patrimonium. Groepsrondreizen onder leiding van een deskundige gids, sinds decennia de reisformule bij uitstek, laten toe om zonder veel moeite en op korte tijd veel te bezoeken en nog steeds maken veel Belgen er gebruik van. Maar vooral de individuele rondreizen waarbij de reiziger de voordelen van een pakketreis meepikt maar wel eigen accenten kan aanbrengen, zitten alsmaar meer in de lift. Zelf gekozen hotels, een net iets andere indeling van het programma… de reiziger van vandaag heeft vaak een eigen voorkeur die hij flexibel wil kunnen toepassen.

Begeleide rondreizen in groep zijn een klassieker die een cultureel geïnteresseerd publiek al decennia lang aanspreekt. Het voornaamste voordeel is dat de reiziger van a tot z wordt begeleid en geïnformeerd, geen enkele praktische beslommering heeft en zich maximaal kan concentreren op de beleving. Tijdens de reis wordt ook het contact met gelijkgestemde medereizigers als een extra meerwaarde beschouwd. Groepsreizen zijn nog steeds erg populair, zeker naar minder bekende en niet-Europese regio’s. In de top 5 van de meest geboekte groepsreizen staan dan ook exotische en tot de verbeelding sprekende bestemmingen als het Midden-Oosten, Mexico, Zuid-Afrika en Cuba.

De Belg is daarnaast met de jaren zelfstandiger geworden, een wereldburger die vaak meerdere talen spreekt en liever zelf ontdekt dan een gids te volgen. De moderne reiziger heeft steeds meer een eigen visie en verkiest een rondreis die hij zelf heeft kunnen samenstellen. “Vrijheid, blijheid”, maar dan liefst in combinatie met het gemak en de bescherming van een pakketreis bij een touroperator is hierbij een perfecte uitkomst. Voor deze groeiende groep reizigers biedt TUI individuele rondreizen aan naar tientallen bestemmingen overal ter wereld. De reisweg, af te leggen met een huurwagen, is gebaseerd op een evenwichtig programma en er wordt gelogeerd in hotels met een sterke prijs-kwaliteitsverhouding. Wil de reiziger toch een aantal zaken veranderen, dan kan hij zelf naar wens aanpassingen doorvoeren: een andere reisweg, een andere huurwagen of overnachten in andere hotels. Via de TUI website of bij de reisagent kan hij makkelijk een reis op maat samenstellen en blijft hij genieten van de voordelen en de juridische bescherming van een pakketreis.

Het aantal Belgen dat deze zomer via TUI een individuele rondreis reserveerde, is met 50% gestegen tegenover zomer 2022.

De 10 populairste groepsrondreizen

 1. Mystieke wonderen in het Midden-Oosten (Jordanië)
 2. ​​​​​​​Madeira, eiland van de eeuwige lente
 3. De wondere wereld van de Maya's in Yucatan (Mexico)
 4. De wereld in een baie mooi land (Zuid-Afrika – Swaziland)
 5. De Azoren, ontdekking van het groene Sao Miguel
 6. Rum, salsa en sigaren (Cuba)
 7. Tuktuks en tropische stranden (Thailand)
 8. Historische cocktail van de koninklijke steden (Marokko)
 9. Puglia, de ongekende pracht van de Italiaanse hiel
 10. Sorrento en de golf van Napels

De 10 meest geboekte Individuele rondreizen

 1. Verenigde Staten
 2. Italië
 3. Kroatië
 4. Griekenland
 5. Portugal
 6. Spanje
 7. Frankrijk
 8. Mexico
 9. Jordanië
 10. Ijsland
Gepubliceerd op 31 augustus 2023