TUI recruteert 15 studenten voor een financieel interessantere opleiding tot piloot

De pilotenacademie die TUI in 2017 lanceerde, is uniek in België. Al sinds het begin kon deze ‘MPL flight college’ op zeer veel interesse rekenen van jongeren die dromen van een carrière als piloot maar voor wie de kost van een klassieke opleiding te hoog is. Deze opleiding van 19 maanden wordt 30 tot 40% goedkoper aangeboden dan bij andere vliegscholen. TUI heeft in de ontwikkeling ervan al meer dan een miljoen euro  geïnvesteerd. Ook dit jaar organiseert TUI twee infodagen in mei voor de geïnteresseerde kandidaten. Uiteindelijk zullen 15 studenten het opleidingsprogramma kunnen volgen en, indien ze slagen, zich na 19 maanden ‘first officer’ of co-piloot kunnen noemen. 

 

In 2017 ontwikkelde TUI een opleidingsprogramma voor piloten waarmee kandidaten een vliegbrevet kunnen behalen, maar ook de kwalificatie die hen toelaat om te vliegen met een Boeing 737. Elk jaar worden zo ongeveer vijftien jonge mensen piloot en krijgen daarbij ook een verlengbare arbeidsovereenkomst met TUI fly voor een periode van 6 maanden. De luchtvaartsector heeft altijd al een sterke aantrekkingskracht uitgeoefend op jongeren maar de pilotenopleiding is voor velen onder hen te duur. De opleiding kost bij TUI € 77.775 (+ 21% btw) in gespreide betalingen. Dit is 30 tot 40% goedkoper dan bij de klassieke vliegscholen.

Omdat veiligheid een absolute prioriteit is voor TUI, gaat de opleiding veel verder dan enkel het respecteren van de normen die de overheid oplegt. Voorafgaand aan de wettelijke grond- en vliegexamens organiseert TUI  strengere interne examens, waarbij het te bestuderen onderwerp breder is en de vragen en oefeningen moeilijker en gedetailleerder. De praktijkopleiding omvat ook een groot aantal lessen en oefeningen die wettelijk niet vereist zijn maar die TUI belangrijk vindt, zoals de module kunstvliegen.

TUI heeft meer dan een miljoen euro geïnvesteerd in dit programma: IT-infrastructuur, lesmateriaal, trainingsmateriaal en klaslokalen. Zowel de theorie- als de praktijklessen worden gegeven door TUI-vlieginstructeurs die ook als piloot actief zijn en een opleiding hebben gevolgd om les te kunnen geven. De voltijdse opleiding duurt 19 maanden. De cursussen worden gegeven in het Engels, de taal van de luchtvaart.

Opendeurdagen op 10 en 27 mei
Op woensdag 10 mei en zaterdag 27 mei vinden er infodagen plaats in de kantoren van de luchtvaartmaatschappij in Zaventem. Kandidaten krijgen er naast alle praktische informatie ook de kans om te praten met instructeurs en studenten die al in opleiding zijn.

Start van de opleiding in oktober
De kandidaten hebben tot 15 juli de tijd om hun kandidatuur te stellen voor de opleiding. De uiteindelijke selectie gebeurt op basis van een voorselectie, een persoonlijkheidstest, een vaardigheidstest en een individueel gesprek. Voor 15 van hen begint het trainingsprogramma van 19 maanden in oktober.

Meer informatie over de opleiding: https://careers.tuigroup.com/benelux/en/mpl/
Inschrijvingen voor de opendeurdagen: https://careers.tuigroup.com/job/119772_en en https://careers.tuigroup.com/job/119774_en

Gepubliceerd op 27 april 2023