Denemarken, de nieuwe 'place to be' voor Belgische gezinnen

Sinds corona merkt TUI, de grootste reisorganisatie van het land, duidelijk een trend om groene vakantiebestemmingen, weg van de drukte, op te zoeken. Denemarken, tot voor kort toeristisch nog vrij onbekend, voldoet helemaal aan die vraag en biedt ook een alternatief voor de warme temperaturen in het zuiden. De toeristische ‘hoofdstad’ Billund, thuisbasis van LEGOLAND®, ligt op een zeer haalbare afstand om er met de wagen heen rijden. Denemarken zit duidelijk in de lift: TUI ziet het aantal reserveringen deze zomer enorm stijgen. 

 

Vakantieland Denemarken biedt voluit de sfeer en de beleving die veel vakantiegangers zoeken: toegankelijke en uitgestrekte zandstranden met een vlakke, ongerepte natuur en rustige, gezellige dorpjes als hinterland. Ook het ruime aanbod aan vakantiedomeinen met knusse huisjes als verblijfplaats draagt bij aan de groeiende populariteit van Denemarken. Ruim 60% van de vakantiegangers kiest als accommodatie een bungalow in een groene omgeving.

Tegenover 2022 ziet TUI Autovakanties deze zomer bijna een verdubbeling van het aantal reizigers naar Denemarken en zelfs een verdrievoudiging ten opzichte van 2019. Vooral gezinnen trekken in de zomervakantie naar het schiereiland Jutland.

De grote trekpleister voor families met kinderen tot ca. 12 jaar blijft het bekende LEGOLAND® Park in Billund. Het ligt op amper 870 km van Brussel, een zeer haalbare afstand voor een autovakantie. Ook wie liever vliegt, geraakt met een rechtstreekse vlucht vanuit Brussel makkelijk in Billund.

LEGOLAND® Park vormt samen met een aantal attracties en activiteiten in de regio het ‘LEGOLAND® Billund Resort’, een enorm pretpark waar kinderen elke dag weer een nieuwe topbeleving meemaken: de dierentuin Givskud Zoo, het avonturenpark WOW park, het indoor waterpretpark Lalandia Aquadome - het grootste tropische zwemparadijs van Scandinavië -  en zeker niet te missen het LEGO® House waar groot en klein de wondere wereld van de blokjes kan ontdekken. LEGOLAND® heeft ook twee eigen hotels en een vakantiepark. De meeste families kiezen voor een verblijf van 3 à 5 nachten in deze omgeving en combineren dit vaak met een verblijf aan het strand of in de natuur in een nabijgelegen regio.

Denemarken staat ook bekend om de rijke geschiedenis en cultuur van de Vikingen die sinds de populaire Netflix-serie ‘Vikings’ veel reizigers aanspreekt. Voor hen zijn het belevingscentrum Kongerness Jelling, thuishaven van de Vikingkoningen, en het openluchtmuseum VikingeCenter Ribe in Zuid-Jutland zeker een must. Ribe is trouwens niet alleen het oudste stadje van Scandinavië maar ook uiterst charmant door zijn pittoreske winkelstraatjes, pleintjes vol terrasjes, kleurrijke huisjes omringd door water en een imposante domkerk met een spectaculair zicht op de omgeving. 

Ook culinair scoort Denemarken uitstekend met een brede waaier aan traditionele gerechten, vers en van een uitstekende kwaliteit, van vis tot vlees, van veggie tot vegan.

De vraag van velen: is Denemarken duur? Ondanks de dure reputatie van de Scandinavische landen valt de kostprijs voor een vakantie er best mee. Je kan er zelfs al een hotel boeken voor €59 per persoon en per nacht, ontbijt inbegrepen. De meeste hotelprijzen zijn trouwens vergelijkbaar met een vakantie in Duitsland, Frankrijk of Nederland. Ook op restaurant kan je lekker eten tegen best democratische prijzen.

In Denemarken mag je gerust veeleisend zijn, want het land staat voor kwaliteit. TUI verwacht dan ook dat Denemarken   de komende jaren nog aan succes zal winnen en misschien zelfs een plaats zal veroveren in de top 5 van populairste landen voor een vakantie met eigen wagen. 

Gepubliceerd op 18 juli 2023