Kerstvakantie 2023: wintersport blijft populair maar sterke toename van zonzekere vliegvakantie

TUI, het grootste reisbedrijf van het land, registreert deze kerstvakantie 12 procent meer boekingen voor vliegvakanties dan vorig jaar. Spanje blijft veruit de favoriete bestemming, maar ook niet-Europese landen winnen terrein en laten zelfs de sterkste groei optekenen. En ook de sneeuw wordt weer massaal opgezocht, waarbij de Franse Alpen traditiegetrouw veruit de meeste skiërs verwelkomen. Bij de stedentrips is Londen weer de topbestemming en is ook New York zeer succesvol. Wie dichter bij huis wil blijven, opteert vooral voor ons eigen land of gaat de kerstsfeer opsnuiven in Duitsland.

Liefst 61% van de TUI-reizigers vliegt met kerst naar een warme bestemming. Zonnige bestemmingen trekken ’s winters traditioneel veel reizigers, maar na de druilerige herfstmaanden is die interesse dit jaar nog groter. TUI noteert dan ook 12% meer reizigers die een vliegvakantie boekten dan tijdens de kerstvakantie van 2022.

Een op twee reizigers kiest voor Spanje. Het overgrote deel reist naar de Canarische eilanden Tenerife en Gran Canaria omwille van de gegarandeerd hoge temperaturen. Spanje scoort 19% beter dan een jaar geleden, maar er zijn dit jaar nog grotere winnaars:  het prijsgunstige Tunesië (+ 66%), de zonzekere kwaliteitsbestemming Kaapverdië (+ 37%) en de exotische stranden van de Dominicaanse Republiek (+36%). 

Wintervakantie is natuurlijk ook synoniem voor wintersport: 16% van de TUI-reizigers gaat skiën. Twee derde van de skiërs gaat naar de Franse Alpen, al jaren de bestemming bij uitstek voor wintersporters. Vooral de hoger gelegen skigebieden zoals Les Trois Vallées of Paradiski met een grote sneeuwzekerheid doen het uitstekend. Wintersport wordt evenwel ook steeds vaker met het vliegtuig geboekt: veel reizigers vertrekken met TUI fly uit Antwerpen naar Innsbruck, meestal voor een verlengd ‘shortski’-weekend van vrijdag tot maandag. TUI fly verbindt ook Brussel met Kittilä (Fins Lapland), synoniem voor de puurste kerstsfeer door het noorderlicht, de rendieren of een door husky’s getrokken sleetocht. Lapland heeft intussen zijn vaste plaats veroverd onder de populaire skigebieden.

Elf procent van de vakantiegangers kiest voor een stedentrip, evenveel als een jaar geleden. Londen blijft zijn opmars verderzetten na een historisch dieptepunt bij de Brexit. De stad heeft tijdens de eindjaarperiode altijd al een bijzondere feestelijke uitstraling gehad. Denk maar aan Boxing Day op 26 december, de shoppingdag bij uitstek. Eeuwige rivaal Parijs moet zelfs zijn eerste plaats afstaan aan de Britse hoofdstad. Voor het eerst komt New York in de top 5 van best geboekte citytrips. “The city that never sleeps” kent tegenover vorig jaar een spectaculaire stijging van 60% en doet het zelfs beter dan klassiekers als Praag, Wenen of Berlijn.

Anderen kiezen dan weer voor een winterbreak op een aangename locatie, niet te ver van huis: 12% boekte een dichtbijvakantie van gemiddeld 3 à 4 nachten aan de kust, de Ardennen of over de grens. Duitsland, dat een stevige winterreputatie heeft dankzij de vele sfeervolle kerstmarkten, is na België het populairste land.

De Belg spendeert gemiddeld € 1892 per persoon aan een vliegvakantie, € 693 aan een skivakantie, € 437  aan een citytrip en € 218 aan een dichtbijvakantie.


Top 5 landen voor vliegvakanties: Spanje, Egypte, Kaapverdië, Tunesië, Dominicaanse Republiek
Top 5 regio's voor vliegvakanties: Tenerife, Gran Canaria, Costa Blanca, Costa del Sol, Punta Cana
Top 5 landen voor skivakanties: Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland, Duitsland, Italië
Top 5 stedentrips: Londen, Parijs, Rome, Barcelona, New York
Top 5 dichtbijvakanties: België, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Luxemburg

Gepubliceerd op 15 december 2023