Krokusvakantie: Vlamingen blijven trouw aan hun weekje winterbreak

TUI Belgium, de grootste reisorganisatie van het land, is tevreden met de boekingen voor de Vlaamse krokusvakantie. Deze vakantie start dit weekend en duurt een week terwijl de Franstalige scholieren vanaf 23 februari twee weken vrij zijn. Het Vlaamse krokusverlof valt in dezelfde periode als alle andere Europese landen en is daardoor krapper qua beschikbare hotelkamers. TUI merkt vooral een constante in deze vierde belangrijkste vakantieperiode van het jaar: Vlamingen blijven trouw aan hun weekje winterbreak, zowel naar de zon als naar de sneeuw. Spanje doet het uitstekend en Egypte moet wat marktaandeel afstaan. Skifanaten kiezen massaal voor de Franse Alpen.

De Vlamingen delen hun week krokusvakantie met belangrijke andere Europese landen als Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, Nederland, Zweden en Denemarken.  Wanneer de Franstalige Belgen over twee weken aan de beurt zijn, heeft bijna geen enkel land nog vakantie. Qua beschikbaarheid hebben onze Franstalige landgenoten dus een grotere keuze en zijn de hotels ook veel minder snel volgeboekt. De Franstalige krokusvakantie duurt ook twee weken, wat Franstalige families toelaat om een winterbreak te hebben van 10 of 12 dagen op een exotische bestemming zoals de Dominicaanse Republiek of Mexico. 

De kortere tijd en de grotere drukte op de bestemmingen weerhouden de Vlaming er echter niet van om putje winter wat zonne-energie op te doen in een warme streek. Bij de vliegvakanties noteert TUI 3% meer Vlaamse reizigers dan vorig jaar. Meer dan de helft vliegt naar Spanje, dat zelfs 10% groeit. Liefst 4 Spaanse bestemmingen bevinden zich in de top 5 van populairste vakantieregio’s. Egypte blijft met 15% het tweede best geboekte land. Hoewel vakanties aan de Rode Zee tot dusver zonder enig probleem verlopen, moeten de Egyptische badsteden ietwat terrein prijsgeven omwille van de geopolitieke situatie in het Midden-Oosten. Kaapverdië zet zijn opmars verder en overtuigt al 10% van de Vlamingen. De Vlaming spendeert gemiddeld €1370 aan zijn krokusvakantie, status quo met vorig jaar.

De krokusvakantie is natuurlijk ook een uitgelezen periode voor wintersport: 15% meer Vlamingen dan in 2023 gaan dit jaar skiën. Frankrijk en Oostenrijk samen ontvangen 80% van de wintersporters. Frankrijk blijft veruit de grootste sneeuwbestemming en groeit zelfs 30%. Goed nieuws ook voor wie over enkele dagen naar de skistations vertrekt: er wordt tegen het weekend een pak verse sneeuw verwacht. Het gemiddelde budget per persoon voor een skivakantie is €803, 4% hoger dan in 2023.

Top 5 landen voor Vlaamse vliegvakanties: Spanje, Egypte, Kaapverdië, Marokko, Tunesië
Top 5 regio's voor Vlaamse vliegvakanties: Tenerife, Gran Canaria, Costa Blanca, Hurghada, Costa del Sol
Top 5 Vlaamse skivakanties: Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland, Italië, Duitsland

Gepubliceerd op 7 februari 2024