Paasvakantie: 35% meer Vlamingen reizen met ongewijzigd budget

De paasvakantie, die eind deze maand van start gaat, is voor het tweede jaar enkel nog een Vlaamse vakantie, want de Franstalige scholieren hebben twee weken verlof in mei. Dit betekent voor de toeristische sector vier weken hoogseizoen in het voorjaar, maar met een kleinere markt. Dit is goed nieuws voor de reiziger, want een langer hoogseizoen betekent een minder uitgesproken piek in de prijzen. Hierdoor geniet de Vlaamse vakantieganger deze paasvakantie van interessante aanbiedingen en is de gemiddelde prijs ondanks de inflatie voor het tweede jaar op rij niet gestegen. Veel reizigers boekten hun vakantie al enkele maanden geleden en profiteerden van de vroegboekvoordelen. Maar ook wie pas nu beslist, heeft nog een ruim last minute aanbod ter beschikking. Er vertrekken dit jaar liefst 35% meer Vlaamse reizigers naar de zon dan de twee vorige jaren. De Canarische Eilanden doen het traditioneel uitstekend tijdens deze vroege voorjaarsperiode, maar ook de goedkopere Spaanse costa’s staan dit jaar in de top 5: de Vlaming vertrouwt steeds meer op een zonzekere vakantie met Pasen, ook aan de Middellandse Zee.

In de gehele economie wordt de prijs van een product bepaald door de wet van vraag en aanbod. Dat is ook zo in de toeristische sector, waar hoog- en laagseizoen al altijd een belangrijke rol hebben gespeeld in de prijsvorming. Een periode van hoogseizoen wordt automatisch gelinkt aan de schoolvakanties, wanneer de vraag vaak het aanbod overtreft. Doordat het Franstalig onderwijs vorig jaar overschakelde op een meivakantie, houdt enkel Vlaanderen nog de klassieke paasvakantie, per definitie een kleinere markt dan voorheen. Een minder uitgesproken hoogseizoen betekent dan ook een prijsgunstiger aanbod. Dit verklaart waarom het gemiddeld budget van de Vlaming voor de paasvakantie al drie jaar hetzelfde is gebleven ondanks de inflatie. Ook Nederland en delen van Duitsland en Frankrijk kennen geen paasvakantie, een goede zaak voor de Vlaming qua beschikbaarheid van hotelkamers.

Tenerife en Gran Canaria, de twee populairste Canarische Eilanden, waren altijd al de topbestemmingen, maar de Costa del Sol en de Costa Blanca zijn de sterkste stijgers met resp. 82% en 77%. Waar de Vlaming vroeger ietwat onzeker was over de temperaturen aan de Spaanse costa’s, is het vertrouwen in een zonnige paasvakantie op deze prijsgunstige bestemmingen duidelijk toegenomen.

Ook opvallend: Dubai, trendy bestemming bij uitstek, noteert 300% meer reizigers en komt daarmee voor het eerst in de top 10 van favoriete vakantielanden.

De meeste Vlamingen vertrekken tijdens het eerste weekend dat nog in maart valt, een week eerder dan vorig jaar. Bij veel hotels is maart nog deels winterseizoen en zijn de prijzen dus lager. Wie nu nog wil boeken, vertrekt best de tweede week, met kortingen tot 60%. Door het wegvallen van de Franstalige markt is er momenteel op de meeste bestemmingen nog beschikbaarheid.  

De Vlaming besteedt gemiddeld €1390 per persoon aan zijn vliegvakantie, volledig in lijn met 2023 en 2022. Een vakantie in Tunesië kost het minst (€845) en voor Mexico wordt het grootste budget uitgetrokken (€2314).

De paasvakantie is voor skifanaten traditioneel ook de laatste mogelijkheid om de sneeuw op te zoeken. Velen verkiezen zelfs deze periode omwille van de langere dagen, waardoor je veel meer uren op de pistes kan doorbrengen of lang kan nagenieten van een zonnig terrasje. De paasvakantie is tevens de goedkoopste periode van het winterseizoen in de Alpengebieden. Er vertrekken dit jaar 8% meer Vlaamse wintersporters dan vorig jaar. Liefst 60% onder hen trekt naar de Franse Alpen met Paradiski (Les Arcs en La Plagne) en Trois Vallées als topbestemmingen. De wintersporter spendeert gemiddeld €514 aan zijn skivakantie, 7% meer dan vorig jaar.

Vliegvakanties - top 10 van de best geboekte landen:

 1. Spanje
 2. Egypte
 3. Turkije
 4. Marokko
 5. Kaapverdië
 6. Tunesië
 7. Portugal
 8. Dominicaanse Republiek
 9. Dubai
 10. Mexico

Vliegvakanties - top 10 van de beste geboekte bestemmingen:

 1. Tenerife
 2. Costa del Sol
 3. Turkse Riviera
 4. Gran Canaria
 5. Hurghada - Egypte
 6. Costa Blanca
 7. Sharm El Sheikh – Egypte
 8. Lanzarote
 9. Sal – Kaapverdië
 10. Djerba – Tunesië
Gepubliceerd op 22 maart 2024