TUI enquête: wie van beide partners regelt de zomervakantie?

Vakantietijd, even relaxen en genieten van de zomer. Maar bij TUI zitten we niet stil! De grootste reisorganisatie van het land legde aan duizend Belgen enkele vragen en stellingen voor over vakantie in de breedste zin van het woord. In de antwoorden zitten er telkens opmerkelijke verschillen: tussen man en vrouw, tussen Vlamingen en Franstaligen, tussen jong en minder jong of tegenstellingen per provincie.

Vijf weken lang belichten elke week we een ander thema, geven we de verschillende opinies weer en vragen we aan TUI medewerkers of de vaak uitgesproken meningen kloppen met de verhalen die zij horen van de reiziger.

Thema van vandaag:

Wie van beide partners regelt de zomervakantie?

En meteen zien we een opmerkelijk resultaat want mannen en vrouwen denken daar opvallend anders over.

  • Bij de vrouwen geeft 76% aan dat zij de vakantie zelf regelt, terwijl ook 50% van de mannen vindt dat zij dit doen.
  • Elkaar hierover een pluim geven scoort ook opvallend laag: Slechts 2% van de vrouwen zegt dat hun partner de vakantie regelt. Omgekeerd geeft ook maar 7% van de mannen toe dat hun vrouw dit op zich neemt.

Tja, wat moeten we besluiten uit zo’n uiteenlopend resultaat? Alvast enkele conclusies:

  • Vooral de vrouw is sterk overtuigd dat zij  de vakantie heeft geregeld.
  • Gewoon toegeven dat je je er niets van hebt aangetrokken is bij niemand een evidentie.
  • Waarom vinden twee keer zoveel mannen dan vrouwen dat ze het samen hebben geregeld? Een illusie bij de man? Of was zijn inbreng te minimaal voor de vrouw? 

De enige nuance die bij dit allesbehalve gelijklopend resultaat kan meespelen is als de respondent een singlereis boekt en die uiteraard volledig zelf regelt. Maar singelreizen zijn eerder uitzondering dan regel, en daardoor dus geen doorslaggevende verklaring.

We gingen natuurlijk ook polsen bij enkele TUI collega’s die dagelijks in contact staan met de klant.

Reactie van Katrien, Manager bij het TUI Customer Service Center: “Het klopt dat we hier veel meer vrouwen aan de lijn hebben dan mannen. Vaak hoor ik zelfs de man op de achtergrond meepraten maar blijkbaar laten de meeste mannen het telefoneren zelf aan de echtgenote over… terwijl ik de man soms toch aan de lijn moet roepen, ook al weet hij niet altijd waar mevrouw het over heeft. Het zit namelijk zo: nog heel vaak wordt bij de boeking eerst de naam van de man opgegeven. Dat maakt hem juridisch de enige persoon die de boeking mag beheren en kan beslissen. Dus als mevrouw ons belt maar meneer is de ‘leadname’, moet ik met meneer kunnen spreken en kan ik enkel uitvoeren wat hij me opdraagt.

Tip voor de dames: als jij doorgaans alles regelt, geef dan bij de boeking jouw naam als eerste op. Zo ben jij de beheerder van de boeking en van niemand afhankelijk.

Ook de reisagenten in de TUI shops zijn het unaniem eens over de leidende rol van de vrouw bij het boeken. Dieter, Manager TUI Shop Gent: “Misschien verstaan mannen en vrouwen iets totaal verschillend bij het woord ‘regelen’. Het is alvast mijn ervaring dat het heel regelmatig de vrouw is die een eerste bezoek brengt aan ons reisbureau om inspiratie op te doen. De suggesties die we haar meegeven, legt ze dan wellicht thuis aan meneer voor en samen bepalen ze dan hun keuze… of zegt meneer dat ze zelf mag beslissen. Willen ze dan boeken, dan komt mevrouw terug. Meneer alleen is hoogst uitzonderlijk. Komen ze samen, dan is mevrouw onmiskenbaar alerter en zal ze nog extra vragen stellen, zeker als ze met kinderen reizen. De vakantie van veel ouders is immers pas geslaagd als alles goed zit voor de vakantiebeleving van hun kinderen. Hoe cliché het ook mag klinken, over de eerder administratieve kant van het verhaal, al dan niet een verzekering bijvoorbeeld, laat mevrouw dan weer meneer beslissen, en ook de betaling gebeurt vaak via hem. Eén constante: ik merk regelmatig een opgeluchte echtgenoot als de reis eenmaal geboekt en de kogel door de kerk is.”

Conclusie: als beide partners vinden dat zij de reis ‘regelen’, dan bedoelt de vrouw meestal dat zij zich heeft verdiept in de bestemming, het hotel en de beleving, terwijl de man refereert aan de administratieve afhandeling.

Volledig onderzoek & methodologie: https://www.tui.be/nl/smile/blog/vakantiepeiling

 

 

 

Gepubliceerd op 18 juli 2024