Reizen tijdens de paasvakantie: een groeiende behoefte

Belang van de Paasvakantie groeit verder. De Belg snakt naar zon na een lange winter.

De paasvakantie verstevigt haar plaats als tweede vakantieperiode van de Belg. Uit cijfers van TUI, de grootste toerismegroep van België, blijkt een stijging van zo’n 5% tegenover vorig jaar. De zomermaanden juli en augustus blijven uiteraard de vakantieperiode bij uitstek. Het is vooral het verlangen naar wat zon dat het succes van de periode rond Pasen verklaart.

De bestemming die bij uitstek die spectaculair groeit, is Egypte. Het staat daarmee op de vijfde plaats van meest gekozen vakantiebestemmingen. Spanje blijft afgetekend favoriet, voor Marokko. Kort na de herlancering van Tunesië staat het land opnieuw net in de top 10.

Vergeleken met Pasen 2016 hebben de Belgische vakantiegangers dit jaar vooral geopteerd voor de tweede week van de schoolvakantie. Op het eerste gezicht een vreemde keuze want normaal gezien verkiezen de meesten de eerste week en wordt de 2e week later volgeboekt op basis van mooie promoties. Dit jaar valt 2e paasdag op het einde van de vakantie en creëert zo een extra overgangsdag vooraleer het dagelijks leven herneemt. Dit verklaart het onmiddellijke succes van de iets goedkoper geprijsde 2e week.

Vliegvakanties
Meer dan 60 % van de reizigers reist af naar Spanje, dat in toenemende mate de populairste bestemming van de Belgen blijft. Daarnaast wint ook Marokko aan populariteit met 2 vakantieplaatsen die veel landgenoten aanspreken: Agadir en Marrakech. Turkije behoudt ongeveer zijn aantal reserveringen van vorig jaar en behoudt zijn derde plaats. Op Egypte is het aantal boekingen verdubbeld. Het land wordt daardoor de vijfde populairste vakantiebestemming. Griekenland, algemeen voor het hele zomerseizoen de grootste stijger, komt niet voor in deze top 10 omdat het seizoen op veel eilanden pas later begint. Tunesië dingt sinds kort opnieuw mee naar de gunst van de reiziger na de versoepeling van het reisadvies. De bestemming is er op deze korte tijd al in geslaagd om tijdens de paasvakantie opnieuw in de top 10 te belanden.

Top 5 van de bestemmingen
1. Spanje
2. Marokko
3. Turkije
4. Dominicaanse Republiek
5. Egypte

Top 5 van de vakantieplaatsen
1. Tenerife
2. Costa del Sol (Malaga)
3. Costa Blanca (Alicante)
4. Gran Canaria
5. Mallorca

Autovakanties en ski
Talrijke Belgen zullen ook de skipistes opzoeken met Pasen. Ongeveer de helft van de autovakanties is nog richting wintersport. Daarbij zijn Frankrijk en Oostenrijk veruit de meest gekozen bestemmingen. Dit jaar hebben de skiërs echter opvallend gekozen voor het krokusverlof omwille van de spreiding van de schoolvakantie t.o.v. Frankrijk, wat de prijs ten goede kwam. Ook de sneeuwzekerheid is met Pasen minder gegarandeerd. De paasvakantie begint dit jaar een week later dan vorig jaar en de eerste week valt samen met de paasvakantie bij de Fransen, met een hogere prijs tot gevolg.

Ook andere autovakanties en citytrips zijn gegeerde bestemmingen voor de paasafreizen.

Top 5 van de autovakanties: Frankrijk, Duitsland, België, Nederland en Oostenrijk.
Top 5 citytrips : Barcelona, Londen, Parijs, Rome en Lissabon.

Gepubliceerd op 27 maart 2017