Last minute periode van start - lager aanbod op populaire bestemmingen

De last minute-zoeker is dit jaar uitzonderlijk vroeg zijn vakantie gaan plannen en heeft zelfs de eigenlijke last minute-periode niet afgewacht.

Dat blijkt uit een analyse van de boekingscijfers van TUI. Begin juni noteerde de grootste toerismegroep van België liefst 20% meer boekingen in het tussenseizoen dan in 2016.

Vooral Griekenland doet het veel beter dan vorig jaar. Dat land is na de vluchtelingencrisis aan een sterke comeback bezig.

Door deze verschuivingen is er tijdens de eigenlijke last minute-periode minder aanbod van laaggeprijsde reizen naar het traditionele vakantieland Spanje en ook Griekenland.

TUI analyseerde de boekingscijfers voor de komende zomervakantie van 20.000 vakantiegangers die via een TUI shop of online boekten. De resultaten geven aan dat mensen die traditioneel de last minute-periode afwachten, dit jaar 3 tot 4 weken eerder hun vakantie zijn gaan plannen. Daardoor noteerde TUI tegenover dezelfde periode in 2016 een stijging van liefst 20% in de periode tussen medio april en eind mei 2017.

De reden voor deze verschuiving ligt voornamelijk in de keuze van de bestemmingen. De vakantieganger heeft een grote voorkeur voor Europese landen. Die trend is niet uniek voor België, maar voor heel Europa. Dat was vorig jaar ook al het geval en wordt deze zomer bevestigd. Opvallend is dat Griekenland de voorbije weken volop in de gratie stond, naast Kroatië, Spanje, Bulgarije, Turkije en nieuwkomer Tunesië. Qua bestemmingen zijn Tenerife, Mallorca, Antalya, Costa del Sol en Rhodos koploper.  

  1. Griekenland +38%
  2. Kroatië +30%
  3. Spanje +22%
  4. Bulgarije +20%
  5. Tunesië

Intussen is de periode van last minute promoties voor het hoogseizoen aangebroken. De grootste kortingen zijn te vinden op de vakantieregio’s in Turkije, Tunesië, Bulgarije, Egypte en de Dominicaanse Republiek.

  1. Turkije: 1 week vanaf €449; korting tot 51%
  2. Tunesië: 1 week vanaf €54; korting tot 36%
  3. Bulgarije: 1 week vanaf €649; korting tot 31%
  4. Egypte: 1 week vanaf €499; korting tot 51%
  5. Dominicaanse Republiek: 1 week vanaf € 869; korting tot 42%
Gepubliceerd op 9 juni 2017