TUI Turtle Aid: 1 miljoen schildpadden redden

TUI Turtle Aid zal als een van de belangrijkste milieuprogramma's van de TUI Care Foundation het welzijn van 1 miljoen pasgeboren schildpadden beschermen tegen 2020. Het programma omvat innovatieve onderzoeks- en beschermingsmethoden die de bedreigde wereldwijde populatie van zeeschildpadden helpen beschermen. Om het programma van start te laten gaan, heeft de stichting de krachten gebundeld met lokale organisaties in Kaapverdië, Turkije en Griekenland. In de komende maanden zal het programma worden uitgebreid naar meer regio's over de hele wereld.

Zeeschildpadden zijn door hun belang voor ons ecosysteem een wereldwijd beschermde soort. Ze eten en leven in het water, maar gaan aan land om hun eieren te leggen, waar ze vaak worden blootgesteld aan tal van bedreigingen, van verstikking door het innemen van o.a. plastic zakken tot stropers die op jacht gaan. Ondanks intensief werk blijven er nog veel van deze belangrijke bedreigingen bestaan.

Zes van de zeven soorten zeeschildpadden worden tegenwoordig ernstig bedreigd of kwetsbaar bevonden op de rode lijst van de IUCN (International Union for Conservation of Nature). Bovendien haalt slechts 1 op 1000 babyschildpadden de volwassen leeftijd onder natuurlijke omstandigheden.

Als start van het TUI Turtle Aid-programma heeft TUI Care Foundation een samenwerkingsverband opgezet met lokale organisaties op de Kaapverdische eilanden Sal en Boa Vista, in Griekenland en in Turkije. De prachtige kustlijnen van deze gebieden zijn niet alleen populaire vakantiebestemmingen maar herbergen ook grote groepen zeeschildpadden. Deze vervullen vitale functies in de verschillende onderwater ecosystemen, van het onderhouden van koraalriffen en zeegrasvelden tot het transporteren van essentiële voedingsstoffen van de oceanen naar de stranden en kustduinen.

Deze regio's werden geselecteerd om de impact van het programma op de wereldwijde zeeschildpadpopulatie te maximaliseren. De Kaapverdische archipel herbergt bijvoorbeeld de op drie na grootste nestenpopulaties ter wereld.  Om deze problemen aan te pakken ondersteunt de TUI Care Foundation lokale projecten die erop gericht zijn schildpaddennesten op de stranden te beschermen, de overlevingskansen van hun jongen te vergroten en de gemeenschap en lokale belanghebbenden te betrekken bij deze bescherming .

De activiteiten in het programma omvatten patrouilles in de vroege ochtend en nacht, verplaatsing van fragiele nesten naar broederijen, revalidatie van zieke of gewonde schildpadden en educatieve milieuprogramma’s  op scholen. Lokale gidsen worden geïnformeerd over de beste werkwijze bij excursies naar schildpadden. In de hotels maken vrijwilligers de toeristen bewust  van het belang van deze bescherming en geven hen praktisch advies om op een verantwoorde manier van hun vakantie te genieten. De betrokkenheid van hotelpartners is cruciaal om verantwoord strandgebruik, afvalbeheer en duurzame excursies te bevorderen.

Met de onlangs goedgekeurde wetgeving die de reikwijdte van de nationale bescherming van zeeschildpadden en hun broedgebieden uitbreidt, is 2018 een cruciaal moment voor de instandhouding van zeeschildpadden in Kaapverdië.

Soortgelijke activiteiten worden ook in Griekenland en Turkije opgezet. Het TUI Turtle Aid-programma zal in de loop van het jaar nog meer initiatieven lanceren.

Gepubliceerd op 4 juli 2018