Zomer 2018: enkele opvallende vakantieweetjes

De vakantie van de Belg begint meestal  in een weekend (34%) of op de dagen die bij het weekend aansluiten (maandag en vrijdag). De favoriete afreisdag is een zondag. Voor de grootste groep (42%) duurt een vakantie maar een week. Dat blijkt uit een analyse van meer dan 250.000 zomervakanties die landgenoten boekten bij TUI, de grootste toerismegroep in België. 

 

We vertrekken het liefst op vakantie tijdens het weekend. Zeker voor vliegvakanties waarbij je niet meteen vast zit aan huurperiodes, hoeft dat geen evidentie te zijn. Wie vertrekt tijdens het weekend spaart een vakantiedag uit op het werk. 18% van de vliegvakanties start op zondag, 16% op zaterdag, 15% op vrijdag en 14% stapt op maandag op het vliegtuig. 

Een ander argument dat TUI noteerde, is dat we graag de zaterdag benutten om rustig alles te pakken of de laatste inkopen te doen. 

De prijs van de reis is ook doorslaggevend bij veel Belgen: de drukste afreisdata zijn tijdens het eerste weekend, dat dit jaar eigenlijk al begon op vrijdag 29 juni. Veel hotels passen hun hoogseizoenprijs maar toe vanaf 15 juli, waardoor je makkelijk 10% bespaart bij een afreis aan het begin van de maand.

Niet iedereen kan tijdens deze vroege periode op reis. Het derde weekend van juli betekent traditioneel de start van het bouwverlof en is daardoor het tweede drukste van de zomer.  

De laatste afreisdagen van juli zijn de minst gevraagde van de maand. Veel Belgen hebben slechts vakantie tot eind juli. Wie over de flexibiliteit beschikt om zijn vakantie te spreiden tussen eind juli en begin augustus kan uit de minder sterke algemene vraag ook een prijsvoordeel halen.

7% verblijft minder dan 7 nachten ter plaatse. 42% van de reizigers vertrekt deze maand voor 1 week vakantie. 38% verblijft tussen 1 en 2 weken ter plaatse. Slechts 13% kiest voor een vakantie van 2 weken of meer. Veel Belgen reserveren intussen twee of drie reisjes per jaar. Dit is  vaak de reden waarom tijdens de zomervakantie voor kortere vakanties wordt gekozen dan vroeger. Daarnaast hebben tieners meer dan vroeger eigen vakantieplanen zodat de gemeenschappelijke vrije dagen voor de hele  familie schaarser zijn geworden.  

 

Top 5 vliegvakanties: Spanje, Griekenland, Turkije, Tunesië, Egypte
Top 5 vakantieregio’s: Antalya, Mallorca, Tenerife, Costa del Sol, Rhodos
Top 5 autovakanties: Frankrijk, Spanje, Italië, Oostenrijk, Duitsland
Top 5 citytrips : Barcelona, Rome, Londen, Lissabon, Valencia

Gepubliceerd op 17 juli 2018