Citytrips zitten opnieuw in de lift

2018 heeft voor veel steden een positief punt: de sfeer van weleer is er teruggekeerd en dreigende toestanden van de vorige jaren zijn weggeëbd. Meteen krijgt het citytrip toerisme weer een boost. Klassiekers als Parijs en Londen doen het uitstekend, maar ook enkele nieuwkomers als Rotterdam, Keulen of Valencia doen het uitstekend. Veel Belgen, die hun vakantie nog niet hadden vastgelegd, kiezen dezer dagen een citytrip voor enkele dagen.

 

De Franse voetbalploeg is bij ons misschien niet zo populair, de Franse steden daarentegen des te meer. TUI noteert 15% meer reizigers naar de kroonjuwelen van ‘La douce France’. Koploper is Parijs, bien sûr. De lichtstad lijkt na de aanslagen van een paar jaar geleden nu volledig uit het dal gekropen te zijn en nestelt zich opnieuw comfortabel in de top 5 van populairste citytrips. Andere Franse steden zoals Lyon, de gastronomische hoofdstad van Frankrijk, Reims, champagnehoofdstad, en Nice surfen mee op die populariteit. Of sporen mee, want het zijn die steden waar je snel, comfortabel en filevrij met de trein naartoe kunt reizen.

Citytrips met de trein zitten trouwens in de lift. Die trend werd afgelopen winter al duidelijk en de trein dendert maar door. Snel en ecologisch. Ook richting onze buren: shoppingstad Keulen, de walletjes in Amsterdam en het hipper dan hippe Rotterdam.

Spanje blijft de populairste citytrip bestemming maar neemt dit jaar een adempauze (-10%). Barcelona blijft ook dit jaar in de top 5, ondanks de politieke spanningen van het afgelopen jaar. Wat de stad van Gaudí heeft moeten inboeten aan populariteit, wint de stad van Calatrava meer dan terug: Valencia kan op zowat de helft meer citytrippers rekenen dan vorig jaar. Dit nieuwe Barcelona kent dezelfde troeven als zijn grote broer, maar is authentieker en kent nog geen ware overrompeling van toeristen. Wie Valencia op zijn verlanglijstje heeft staan, kan best niet te lang meer wachten: Valencia haalt nu al half zoveel bezoekers als het overbekende Barcelona.

Dé city hotspots vind je deze zomer in het populaire Portugal (+30%). Lissabon nestelt zich jaar na jaar in de top 5 en kan deze zomer, net als kleine broer Porto, op een derde meer citytrippers rekenen.

Brexit of niet, Londen kent, net als Parijs, een revival. Let’s face it: we love London, elk jaar weer een beetje meer. En de eeuwige liefde van de Belg voor de eeuwige stad Rome brandt deze zomer nog wat heviger dan in 2017.

De Oost-Europese kunststeden, hip en goedkoop,  zijn al jaren in opmars. Praag is  al jaren de onbetwistbare topvedette maar ook Krakau dingt razendsnel naar een plaats in de top 3.

Een jaar gevuld met sport- en andere evenementen en mooi weer in eigen land doet de Belg meer en meer grijpen naar impulsvakanties. En laat citytrips deze zomer de ideale impulsvakantie zijn!

 

Top 5 citytrips : Barcelona, Rome, Londen, Lissabon, Valencia 

Gepubliceerd op 30 juli 2018