Een sterke zomer, een veelbelovende winter

TUI,  de grootste touroperator in België, noteert een groei van 9% voor de maanden juli en augustus ten opzichte van 2017, ondanks de schitterende zomer in België. Het seizoen loopt nog steeds want talrijke vakantiegangers vertrekken tijdens de maand september. Spanje, Griekenland en Turkije zijn de 3 populairste landen bij de Belgen. Nauwelijks de zomervakantie achter de rug, denken velen al aan de volgende wintervakantie. De boekingen voor de winterzon in Spanje, Egypte en Kaapverdië lopen prima, net als naar de Franse en Oostenrijkse skipistes.

 

Ondanks het schitterende weer in België noteert TUI 9% meer vertrekkende passagiers tijdens juli/augustus dan in 2017. Spanje was opnieuw de vaakst gekozen bestemming : één Belg op 4 koos voor een vakantie aan de costa’s of op een Spaans eiland. Griekenland is nummer twee, gevolgd door Turkije en Egypte, dat zijn aantal reizigers zelfs ziet verdubbelen.

September, de maand waarop het nieuwe schooljaar van start gaat, nadert met rasse schreden en is voor velen een ideaal moment om op reis te vertrekken. Waar juli en augustus bij uitstek de maanden zijn voor families (veel passagiers hebben de leeftijd 0 -18 jaar) is september de maand van de 19-30 jarigen en de 50+-ers. September is een prima maand voor vakantie: de rust keert overal terug, er is voldoende beschikbaarheid en de prijzen zijn gunstiger. Om aan de vraag te beantwoorden heeft TUI trouwens de capaciteit op Egypte, Turkije en de Canarische Eilanden verhoogd voor de herfst.  

Qua prijs zit je nog beter met een vertrek tijdens de laatste week van augustus met retour in september: vooral studenten die hun vakantiejob of tweede zittijd achter de rug hebben, profiteren hiervan.

 

Officieel begint het winterseizoen eind oktober; De Belg reserveert steeds vroeger: TUI noteert reeds een groei van 4% tegenover vorig jaar. De klassieke winterbestemmingen Canarische Eilanden, Egypte en Kaapverdië zijn weer erg in trek. Tunesië e Turkije, die deze zomer al heel sterk in de lift zaten, zetten de trend verder voor de wintervakanties.  

De herfstvakantie is ook de start van het skiseizoen. Vooral voor de paasvakantie 2019, goed voor 30% van de skiafreizen, wordt het drummen. Volgend jaar valt die vrij laat en vanaf 15 april, de tweede week, zijn veel hotels al gesloten, vooral in Oostenrijk. De eerste week, die bovendien voor alle Europese landen een vakantieperiode is, wordt dus heel veel geboekt en er dreigt snel een tekort aan hotelkamers. Door de aparte paasvakantie boeken veel Belgen intussen de sneeuwzekere krokusvakantie. De favoriete skilanden bij de Belgen blijven Frankrijk, Oostenrijk en Italië.

Gepubliceerd op 29 augustus 2018