Kerstvakantie: alle zonnige bestemmingen zijn weer helemaal terug

TUI, de grootste touroperator van het land, registreerde beduidend meer boekingen voor vliegvakanties in de kerstvakantie, vergeleken met vorig jaar. Bijna een boeking op drie werd pas gemaakt in de afgelopen drie weken. Alle zonnige bestemmingen zijn weer helemaal terug: Spanje blijft veruit de favoriete bestemming, maar ook de niet-Europese landen trekken veel mensen aan en laten zelfs de sterkste groei optekenen. Stedentrips zijn terug van weggeweest en noteren dit jaareinde weer veel meer reizigers. En ook de sneeuw wordt massaal opgezocht waarbij de Franse Alpen twee derde van de skiërs verwelkomen. Kerstmis en Nieuwjaar vallen deze keer in het weekend waardoor veel meer Belgen dan gewoonlijk tijdens de week vertrekken.


Zonnige bestemmingen trekken traditioneel veel reizigers aan voor deze wintervakantie. Liefst 73% van de TUI-reizigers vliegt naar een warme bestemming. Spanje blijft veruit de populairste bestemming met 60% van de vakantiegangers. Meer dan de helft daarvan reist naar de Canarische Eilanden die garant staan voor hoge temperaturen. Deze regio is dan ook, op enkele hotels na, al enkele weken volgeboekt.

De Belgische gezinnen hebben dit jaar extra oog voor zonnige bestemmingen met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding: Egypte, Turkije, Marokko en Tunesië zijn erg populair en kennen een sterke groei. Bij de exotische vakanties blijven Mexico en de Dominicaanse Republiek de koplopers maar ook de Afrikaanse bestemmingen Senegal en Gambia zijn in opmars. Al deze landen waren tijdens de pandemie niet toegankelijk en laten een spectaculaire groei zien ten opzichte van vorig jaar.

De Belg verkiest dit jaar om op een weekdag te vertrekken want de festiviteiten rond Kerstmis en Nieuwjaar vallen op zaterdag en zondag. Ook voor deze kerstvakantie is er een trend om last minute te boeken. Door de schaarste op een aantal bestemmingen hebben de lastminuteboekers zich vaak moeten tevreden stellen met een beperkte keuze uit het nog resterende aanbod.

Wintervakantie is natuurlijk ook synoniem voor wintersport: 13% van de TUI-reizigers gaat skiën. De skifanaten weten al langer dat het aanbod tijdens deze twee weken snel slinkt en ze beslissen traditioneel ruim van tevoren. Hier is de last minute trend niet zo uitgesproken. Twee derde van de skiërs gaat naar de Franse Alpen, al jaren de bestemming bij uitstek voor wintersporters. Dit jaar was de tweede week van de kerstvakantie veruit het populairst voor wintersporters: de Franse schoolvakantie is dan al voorbij, waardoor er meer accommodaties beschikbaar bleven en tegen een lagere prijs, een buitenkansje voor veel Belgen.

Stedentrips deden het sinds de uitbraak van de pandemie absoluut niet goed omdat reizigers plekken wilden vermijden waar het te druk was. Inmiddels is de situatie compleet veranderd en noteert TUI een sterke stijging van de boekingen ten opzichte van vorig jaar. De stad die de meest indrukwekkende comeback maakt, is Londen: de Belg laat zijn beslissing niet meer beïnvloeden door de Brexit en Londen heeft tijdens de eindjaarperiode altijd al een bijzondere feestelijke uitstraling gehad. Zelfs vandaag nog beslissen Belgen op het laatste moment om een citytrip te reserveren en op die manier hun laatste vakantiedagen van het jaar  sfeervol door te brengen.

Top 5 landen voor vliegvakanties: Spanje, Egypte, Kaapverdië, Mexico, Tunesië
Top 5 regio's voor vliegvakanties: Tenerife, Costa Blanca, Costa del Sol, Gran Canaria, Cancun
Top 5 skivakanties: Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland, Duitsland, Italië
Top 5 stedentrips: Parijs, Londen, Amsterdam, Rome, Barcelona

Gepubliceerd op 22 december 2022