Overal druk maar vooral deze bestemmingen raken stilaan volgeboekt

Het is intussen volop hoogseizoen en dus wordt het op alle bestemmingen al behoorlijk druk. De meeste Belgen hebben hun reis al een tijd geleden geboekt, vroeger dan de voorbije jaren zelfs. Maar wie nog niet geboekt heeft, hoeft niet meteen te wanhopen. Elk jaar zijn er interessante last minutes voor de late beslissers, hoewel die op de ene bestemming al interessanter zijn dan op de andere, afhankelijk van de resterende beschikbaarheid van vliegtuigzitjes en hotelkamers. Op zowat elke bestemming zijn de populaire familiehotels niet langer boekbaar, maar wie zich ietwat flexibel opstelt, vindt vast nog een geschikt hotel voor een zonvakantie naar wens.

Voor  een aantal bestemmingen dringt de tijd voor wie voor de komende weken nog iets wil vastleggen. Dit is de top 10 van bestemmingen met het laagste percentage nog vrije kamers. Op die plaatsen heeft TUI, de grootste touroperator van het land, nog slechts een klein deel van het totaal aantal gecontracteerde hotelbedden beschikbaar. In die top 10 staan liefst zeven eilanden waaronder vier in Griekenland.

  1. Madeira

Het groene eiland in de Atlantische Oceaan staat niet meteen bekend als de familiebestemming bij uitstek. Toch vinden veel reizigers hun weg naar het authentieke Madeira waar ze de mooiste wandelingen in de natuur kunnen maken. Door het relatief beperkte aantal hotels is Madeira de bestemming met de laagste beschikbaarheid aan hotelbedden op dit moment. 

  1. Rhodos

Het Griekse eiland Rhodos heeft veel troeven en wordt elk jaar populairder. Het is dan ook al sinds geruime  tijd de meest geboekte bestemming van alle Griekse eilanden. Hoewel het hotelaanbod er zeer uitgebreid is en ondanks de grote diversiteit in het aanbod, geraakt Rhodos ook deze zomer weer snel volgeboekt.

  1. Zakynthos

Het minder bekende en noordelijk gelegen Griekse eiland Zakynthos heeft een aparte uitstraling: het is een groene bestemming en het uiterst fotogenieke “Shipwreck Beach” mist zijn uitwerking niet bij wie op zoek is naar een unieke beleving. Ook de Belgen pikken Zakynthos steeds vaker voor het eerst op. Het eiland herbergt veel karakteristieke hotels met relatief weinig kamers, wat mede de hoge bezettingsgraad verklaart.

  1. Costa del Sol

De bekendste Spaanse costa heeft geen introductie meer nodig. Heel Europa houdt van deze Zuid-Spaanse regio, de poort tot het mooie Andalusië. De luchthaven Malaga behoort trouwens tot de meest aangevlogen  vakantieluchthavens van Europa. In het swingende Torremolinos en het mondaine Marbella zijn de hotels traditioneel nagenoeg volgeboekt voor de zomer.

  1. Algarve

De mooie kusten van Zuid-Portugal  vallen internationaal zeer in de smaak en bij een divers publiek. Veel jongeren trekken naar het dynamische Albufeira waar een strandvakantie wordt gecombineerd met een bruisend uitgaansleven. Het residentiële Villamoura is dan weer een vaste waarde bij families.

  1. Tunesisch vasteland

Tunesië staat al jaren bekend als het meest prijsgunstige vakantieland aan de Middellandse Zee en de populaire badsteden zoals Hammamet en Port el Kantaoui hebben intussen weer volop de wind in de zeilen. De mooiste zandstranden en de couleur locale vormen een perfecte cocktail voor een budgetvriendelijke gezinsvakantie.

  1. Kos

Van alle Griekse eilanden is het Kos dat de voorbije twee decennia de grootste stijging heeft genoteerd qua aantal reizigers. De reeds bestaande hotelinfrastructuur werd systematisch versterkt met uitstekende nieuwe hotels. En nog blijft de vraag groter dan het aanbod op dit ‘fietseiland’ waar veel vakantiegangers per tweewieler de vlakke omgeving verkennen.

  1. Tenerife

Tenerife, het eiland van de eeuwige lente, is al jaren een topbestemming bij de Belgen. Vroeger waren vooral de wintermaanden immens populair, maar intussen is Tenerife zelfs in de zomer een van de meest geboekte  Spaanse bestemmingen. Komt het doordat de temperaturen er ’s zomers steeds draaglijk zijn dankzij een Atlantisch briesje?  Verschillende tophotels aan de zuidkust van het eiland zijn voor de komende weken bijna volgeboekt.

  1. Djerba

Het eiland Djerba, de tweede belangrijkste Tunesische vakantieregio en bekend om de prachtigste zandstranden, wordt opnieuw massaal opgezocht. In de zeer actieve clubhotels met veel faciliteiten kunnen vooral families en jongeren zich uitleven voor een vaak interessante all-in prijs. Daardoor is Djerba bijzonder populair in het hoogseizoen.

  1. Kreta

Kreta, het grootste Griekse eiland, was in de vorige eeuw al een voortrekker in het internationale toerisme. Logisch ook, want iedereen vindt op het veelzijdige Kreta gegarandeerd zijn ideale vakantieformule: schitterende, idyllisch gelegen boetiekhotels, ruime vakantieclubs voor families en een swingend uitgaansleven voor jongeren in badsteden als Chersonissos. Steevast in de top 3 van belangrijkste Griekse bestemmingen zal Kreta ook deze zomer weer voor enkele weken volledig volgeboekt zijn.


Wie een reisje naar een van deze bestemmingen in gedachten had, mag niet langer wachten. Heb je nog wat tijd nodig vooraleer je kan beslissen, dan zullen Bulgarije, de Turkse Riviera en Mallorca wellicht de bestemmingen zijn met de ruimste keuze

Gepubliceerd op 12 juli 2023