De TUI Prijsgarantie, een financiële meevaller

GOEDKOPE LAST MINUTES FRUSTREREND VOOR WIE VROEGER BOEKTE? NIET NOODZAKELIJK!
 

De zomerboekingen kenden dit jaar in de toerismesector niet de klassieke blitzstart, een gevolg van de mooie zomer van 2018 en duurdere prijzen op Europese bestemmingen. Wie dit jaar toch vroeg heeft geboekt, moest vaak vaststellen dat de prijs de voorbije maanden daalde door talrijke hotelpromoties. Voor veel reizigers die vóór 9 januari reserveerden, heeft TUI echter een positief bericht: een prijsherziening dankzij de automatische vroegboek-prijsgarantie.

 

Een nieuw boekingsseizoen wordt bij veel reisorganisaties ingeluid met talrijke promoties en acties. Ook TUI, de grootste toerismegroep van het land, pakt telkens uit met een reeks vroegboekvoordelen: hoge kortingen, gratis luchthavenvervoer, de omruilgarantie tot zelfs een gratis reis voor kinderen. Een minder in het oog springende actie is de prijsgarantie: de belofte dat de prijs wordt herberekend wanneer de last minute periode aanbreekt. Concreet maakt TUI 28 dagen voor afreis een nieuwe prijsberekening voor de destijds geboekte reis. Indien de prijs lager is geworden, wordt het prijsverschil automatisch op de rekening van de reiziger teruggestort.

Het zomerseizoen 2019 ging minder vlot van start dan de vorige jaren. Vooral de Europese bestemmingen, die de voorbije jaren systematisch hun prijzen verhoogden door een groeiende vraag, zijn minder populair. Daardoor zagen veel hotels zich genoodzaakt om niet-retroactieve promoties uit te brengen. Veel vroegboekers merkten tot hun spijt dat hun vakantie intussen tegen een lagere prijs beschikbaar is. Voor wie zijn reis vóór 9 januari reserveerde, is de herberekening dit jaar dus zeer positief nieuws.  

Vaak wordt deze TUI prijsgarantie door de boeker niet als belangrijk beschouwd omdat ze niet meteen een zichtbaar prijsvoordeel oplevert. Dit jaar bewijst ze meer dan ooit haar nut: TUI betaalde voor alle afreizen in mei liefst 60% meer prijsverschil terug dan een jaar geleden.

De vroegboekgarantie gold dit jaar enkel voor boekingen tot en met 8 januari. Dit onderstreept het belang om tijdig de gewenste reis te reserveren, wil men zich indekken tegen eventuele prijsdalingen op latere datum.

Voor het winterseizoen (afreis vanaf 31 oktober 2019) loopt de vroegboek-prijsgarantie t.e.m. 2 september 2019.

Gepubliceerd op 5 juni 2019