De Belg op rondreis: het liefst met een reisorganisatie en met voldoende vrije tijd

Uit een enquête die de reisorganisatie TUI uitvoerde, blijkt dat maar liefst driekwart van de Belgen kiest voor een reisorganisatie wanneer ze een rondreis willen maken. Slechts 12% van de respondenten zou enkel een vlucht boeken en verder niets op voorhand plannen. Daarnaast zou meer dan de helft van de reizigers geen nood hebben aan het klassieke drukke reisschema; ze zien graag ook enkele rustige dagen op de planning staan. Zuid-Afrika is de meest voorkomende droombestemming van de respondenten.

 

Beleving centraal: ook nood aan vrije dagen

De enquête toonde aan dat liefst 73% van de deelnemers ervoor kiest om een rondreis te boeken bij een reisorganisatie. Slechts 22% gaat voor het  traditionele, gevulde programma waarbij zoveel mogelijk bezienswaardigheden in groep en op een zo kort mogelijke tijd worden bezocht. Meer dan de helft verkiest daarentegen een reis met vrije momenten die ze zelf ter plaatse kunnen invullen. Voor hen volstaat de organisatie van de vluchten, de hotels, de transfers en de grote bezienswaardigheden als geplande onderdelen. Verder willen ze vooral zelf en op eigen ritme impressies opdoen, in contact komen met de lokale bevolking en op een informele manier de plaatselijke sfeer opsnuiven.

 

In groep of toch liever alleen?

De helft van de respondenten geeft de voorkeur aan reizen in groep, maar voor 35% is een kleine groep met gelijkgestemde medereizigers zeer belangrijk. TUI tours, het nieuwste concept binnen het TUI-aanbod, focust op deze doelgroep: de groepsreizen tellen gemiddeld 15 deelnemers en in het programma zijn een aantal vrije dagen ingelast, zodat de reizigers ter plekke van de nodige vrijheid kunnen genieten. 

De andere helft van de deelnemers geeft er de voorkeur aan om alleen of met bekenden te reizen. Ook deze groep wil dat vluchten, hotels en programma voor hen worden georganiseerd, maar hecht belang aan een individuele beleving zonder begeleiding of onbekende reisgenoten.  Zo bepalen de reizigers zelf hun tempo en verkennen ze compleet zelfstandig hun bestemming. Voor deze groep biedt  TUI in een groot aantal landen individuele rondreizen aan.

Meer informatie vindt u op https://tours.tui.be.

 

Zuid-Afrika bovenaan de lijst met favoriete vakantiebestemmingen

Er werd tijdens de enquête ook gepolst naar de droombestemming bij de respondenten. Amerikaanse (29%), Europese (28%) en Aziatische (27%) landen zijn populairder dan Afrikaanse. En toch is de absolute nummer 1 een Afrikaans land: 

  1. Zuid-Afrika
  2. Portugal
  3. Verenigde Staten
  4. Canada
  5. IJsland
  6. Noorwegen
  7. Spanje
  8. Thailand
  9. Cuba
  10. Mexico
Gepubliceerd op 6 februari 2020