Analyse bij vroegboekers (januari-februari)

MEER INTERESSE VOOR REIZEN TIJDENS TWEEDE JAARHELFT. AANDEEL DICHTBIJVAKANTIES STIJGT STERK.

Traditioneel zijn de maanden januari en februari belangrijke boekingsmaanden voor een zomervakantie (april tot oktober). De ‘vroege vogels’ worden vooral aangetrokken door de talrijke vroegboekvoordelen en de uitgebreide keuze. Bij een analyse van de reserveringen tijdens deze twee maanden merkt TUI dit jaar een aantal nieuwe trends in het boekingsgedrag van de Belg. Deze trends wijken sterk af van wat er in een normaal jaar gebeurt, maar zijn logisch te verklaren door de heersende onzekerheid als gevolg van de COVID-pandemie.

 

Ten opzichte van de zeer succesvolle maanden januari/februari 2020 noteert TUI dit jaar 60% minder boekingen. Zin om te reizen heeft de Belg zeker: uit een enquête in december 2020 gaf 80% van de ondervraagden evenwel aan deze zomer zeker op vakantie te willen gaan maar momenteel nog af te wachten door de aanhoudende onzekerheid rond de mogelijkheden tot reizen. 

Uit de boekingen van januari en februari komen een aantal opmerkelijke tendensen naar voor bij de Belgische reiziger. Bij 1 op 3 vroegboekingen (30%) werd de reis betaald met een coronavoucher van 2020. Deze reizigers willen hun voucher dadelijk gebruiken voor een nieuwe boeking, gesterkt door de garantie  dat ze hun TUI-reis nog 2 keer kunnen omruilen, mochten ze dit later opportuun achten.

De helft van de koppels die een reis boekten is ouder dan 55 jaar, een toename van 20%. Deze leeftijdsgroep komt als eerste aan de beurt voor een vaccin en vertrouwt er duidelijk op dat veilig reizen voor hen binnenkort zal mogelijk zijn.

Toch merkt TUI algemeen een sterke verschuiving van het voorjaar naar het najaar. In januari/februari 2019 was liefst 48% van de boekingen voor de vertrekperiode van april tot juni en slechts 11% voor een afreis in september/oktober. Dit jaar zijn die verhoudingen volledig anders: 26% voor het voorjaar en zelfs 28% voor het najaar. Het vertrouwen dat de vaccinatie tegen dit najaar afgerond zal zijn, is hierbij de belangrijkste motivatie.

Bij families staan de schoolvakanties centraal en pieken de zomermaanden juli en augustus. De paasvakantie, traditioneel de tweede belangrijkste vakantieperiode van het jaar, is dit jaar nauwelijks op gang gekomen door het voortdurende verbod op niet-essentieel reizen.

Qua type vakantie is er eveneens een grote verschuiving t.o.v. de laatste representatieve zomer 2019: liefst 23% kiest dit jaar een dichtbijvakantie (< 500 km). Dat was in 2019 slechts 10%. De grote verliezers zijn de skivakanties die ook tijdens de paasvakantie niet kunnen doorgaan, en het stedentoerisme: nog maar 2% boekte de voorbije twee maanden een citytrip ten opzichte van 8% in 2019.

Deze cijfers illustreren het hoogst uitzonderlijke boekingsgedrag in januari en februari. TUI vertrouwt evenwel op een zeer sterke boekingsgolf zodra de huidige onzekerheid omtrent vakantie wordt opgeheven. De verwachting is dat de Belg, zeker indien hij gevaccineerd zal zijn, snel weer zal willen reizen.

 

Top 5 Vliegvakanties: SpanjeGriekenland, Turkije, Tunesië, Portugal                                       

Top 5 Autovakanties: FrankrijkBelgiëOostenrijkDuitslandItalië

Gepubliceerd op 17 maart 2021