Paasvakantie 2023: Vlamingen zoeken weer massaal de zon op

Voor de paasvakantie registreerde TUI Belgium dit jaar minder boekingen dan vorig jaar. Dit is volkomen logisch want de Franstalige Belgen hielden in 2022 hun laatste paasvakantie en hebben vanaf dit jaar een lentevakantie die het laatste weekend van april ingaat. Als we de huidige boekingen vergelijken met het aantal Vlaamse vakantiegangers die vorig jaar op paasvakantie vertrokken, is het plaatje wel zeer positief. De Vlaming laat duidelijk de zorgen van de voorbije jaren achter zich, zowel in verband met corona als met de energiecrisis. Meer dan twee derde kiest een vliegvakantie en Spanje blijft het populairste vakantieland. Ongeveer 40% vertrekt in het eerste en 40% in het iets goedkopere tweede weekend. De overige 20% vertrekt in de eerste midweek.


Uit de cijfers van TUI Belgium, de grootste reisorganisatie van het land, blijkt duidelijk dat de meeste Vlamingen die op paasvakantie vertrekken, de warme temperaturen in het zuiden verkiezen. Liefst 72% van de reizigers opteert voor een vliegvakantie aan de Middellandse Zee, de Rode Zee of de Atlantische Oceaan. Spanje blijft veruit de populairste bestemming met een kleine helft van het totale aantal vakantiegangers. Bij de reizigers die een pakketreis boeken bij touroperator TUI, kiest het overgrote deel voor de Canarische Eilanden. Wie enkel een ticket boekt bij TUI fly, gaat vooral naar de Spaanse Costa Blanca (Alicante) en Costa del Sol (Malaga) waar veel Vlamingen een tweede verblijf hebben.

Veel Belgische gezinnen opteren ook voor de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding op niet-Europese bestemmingen: Egypte, Turkije, Marokko en Tunesië kennen een sterke groei.

Ondanks de inflatie is het gemiddelde reisbudget ongeveer hetzelfde gebleven als vorig jaar. Dit komt doordat de paasvakantie in steeds minder Europese regio’s nog voorkomt, zoals bij de Franstalige Belgen, in Nederland en in Frankrijk. Daardoor beschouwen hoteliers deze periode niet meer als uitgesproken hoogseizoen en hanteren ze interessantere prijzen dan voorheen.

De paasvakantie is traditioneel een belangrijke periode voor sneeuwvakanties. Het skiseizoen loopt dan wel op zijn einde maar precies daardoor zijn de prijzen veruit het interessantst. Algemeen blijft Frankrijk de uitgesproken marktleider maar steeds meer Vlamingen opteren voor Oostenrijk en boeken een verblijf in een gezellig alpenhotel. De Franse Savoie is de absolute koploper qua skiregio’s. In Oostenrijk is Tirol veruit het populairst. Het ziet er dit jaar prima uit voor de skiërs want er wordt deze week verse sneeuw verwacht in de Alpen. Tien procent van alle reizigers kiest voor een wintersportvakantie.

Bij het stedentoerisme zijn er weinig verrassingen: de top 5 bestaat uit klassiekers die al jaren tot de populairste citytrips behoren. Nog geen topbestemmingen maar aan een flinke opmars bezig zijn Berlijn, Amsterdam, Milaan, Malaga en New York.

Ook tijdens de paasvakantie zijn de begeleide rondreizen van TUI tours bijzonder in trek. De meest succesvolle rondreisbestemmingen zijn Jordanië, Marokko, Cuba, Thailand en Dubai.

Veel reizigers willen ook deelnemen aan belevingen op hun vakantiebestemming. Vroeger werden excursies meestal ter plaatse gereserveerd via de reisleiding maar steeds meer vakantiegangers willen hun uitstappen al op voorhand vastleggen via TUI Experiences. De populairste excursies tijdens de paasvakantie zijn de eilandtour op Gran Canaria, ‘Postcards of Sal’ (Kaapverdië), stadsbezoek Valencia vanuit de Costa Blanca, het Bounty eiland Saona op de Dominicaanse Republiek en Gibraltar vanuit de Costa del Sol.

Top 5 landen voor vliegvakanties: Spanje, Egypte, Turkije, Tunesië, Marokko

Top 5 regio's voor vliegvakanties: Tenerife, Turkse Riviera, Gran Canaria, Hurghada, Costa del Sol

Top 5 skivakanties: Frankrijk, Oostenrijk, Italië, Zwitserland, Duitsland

Top 5 stedentrips: Parijs, Rome, Barcelona, Londen, Lissabon

 

Een pakketreis boek je op www.tui.be of via de reisagent
Een vliegticket boek je op www.tuifly.be of via de reisagent
Een rondreis boek je op https://www.tuitours.com/be-nl of via de reisagent
TUI Experiences excursies en toegangstickets boek je op https://www.gotui.com/nl-be/ of via de reisagent

 

Gepubliceerd op 28 maart 2023