Small & friendly: de opmars van een vliegvakantie met verblijf in een kleinschalig hotel

Steeds vaker opteren Belgische koppels voor een vakantie in een klein hotel waar rust en herbronning centraal staan. Bij TUI Autovakanties zijn kleinschalige charmehotels al jaren bijzonder populair bij wie op zoek is naar deze specifieke meerwaarde, vooral in Frankrijk. Sinds 2017 worden kleinschalige accommodaties in het zuiden ook steeds meer aangeboden bij TUI Vliegvakanties en hun succes groeit jaar na jaar. Het aantal boekingen voor de ‘small & friendly’ hotels is met 20% gestegen sinds vorige zomer en zelfs met 75% tegenover 2019. In zowat elk vakantieland is er intussen een ‘small & friendly’ hotelaanbod.

TUI Belgium, de grootste reisorganisatie van het land, biedt maar liefst 131 ‘small & friendly’ hotels aan in de landen waar de Belg met de wagen heen reist, voornamelijk in Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Italië. Het grote succes deed TUI in 2017 beslissen om dit tot dan toe weinig aangeboord segment ook binnen het aanbod aan vliegvakanties op te nemen. Intussen bestaat dat aanbod uit 58 kleinschalige hotels, meestal architecturale pareltjes met een uitgesproken charme en authenticiteit en met niet meer dan 50 kamers. Ze worden gekenmerkt door een gemoedelijke sfeer, een rustige ligging, een persoonlijke service en aandacht voor de lokale keuken.

De doelgroep voor deze accommodaties zijn vooral koppels die, naast de verfijning en de sfeer van het hotel zelf, ook interesse hebben voor de ruime omgeving. Ze huren dan ook meestal een wagen voor het hele verblijf. Daarom maakt bij deze accommodaties de klassieke transfer van de luchthaven naar het hotel geen deel uit van het pakket.

De tevredenheidsscore van de reizigers over de ‘small & friendly’ hotels is traditioneel bijzonder hoog en haalt doorgaans zelfs 9/10. Dit is het beste bewijs dat de specifieke meerwaarde van deze hotels bijzonder wordt gewaardeerd.

De ‘small & friendly’ hotels vind je in zowat elk land dat TUI Vliegvakanties aanbiedt, vooral in Spanje,  Griekenland, Turkije, Portugal en Italië. En zelfs op verre bestemmingen als Cuba, Jamaica, Zanzibar en Bali biedt TUI fantastische ‘small & friendly’ hotels met een exotische uitstraling aan.

Het best geboekte hotel, deze zomer, is het karakteristieke ‘Es Port’ in Mallorca, een oud landhuis uit de 17e eeuw, gelegen in het hart van de mooiste badstad van het eiland, Puerto de Sóller. Het met veel couleur locale omgeven ‘Koutouloufari Village Holiday Club’, in een authentiek dorpje in Kreta, is het tweede populairste hotel in dit aanbod. En ‘Villa Daphne’, een prachtig ingericht herenhuis op Sicilië, vervolledigt de top 3 van succesvolste charmehotels. Zelfs in de bekende Spaanse badplaats Benidorm is er een ‘small & friendly’ hotel: ‘RH Canfari’, een historisch huis in het oude centrum en bekend om een verfijnde keuken. Een van de origineelste hotels is ‘Cuevas La Granja’ in het hinterland van de Costa de Almería, waar je slaapt in een prachtig gerestaureerde grotwoning.

De meeste reizigers die ooit een TUI ‘small & friendly’ vakantie hebben beleefd, houden de positieve ervaring in het achterhoofd bij hun volgende hotelkeuze.

Alle info en een overzicht van de ‘small & friendly’ hotels vindt u op https://www.tui.be/nl/small-friendly.

Gepubliceerd op 9 augustus 2023