Recordgroei van 78 % meer boekingen voor juni

Het verloop van de boekingen voor juni, altijd al een minder evidente vakantiemaand, zag er dit jaar door de verkiezingen en het EK voetbal nog moeilijker uit. Het aanhoudende kwakkelweer heeft deze tendens echter volledig omgekeerd. TUI, de grootste touroperator van België, meldt een recordstijging in last minute boekingen. Ten opzichte van dezelfde periode in 2023 noteerde TUI de voorbije twee weken liefst 28% meer reserveringen voor de zomermaanden en een stijging van zelfs 78% voor last minute vertrekken in juni. De reisbureaus getuigen dat de Belg het nu écht heeft gehad met dit sombere voorjaar, wat voor een immense last minute golf zorgt, vaak zelfs niet gepland en naar zeer warme landen als Egypte. Alle Europese markten bevestigen overigens diezelfde trend.

Juni is traditioneel een ‘moeilijke’ laagseizoenmaand door examens en familiefeesten die de Belg vaak verhinderen om op reis te gaan. Dit jaar waren de verkiezingen een bijkomende reden. En ook het EK voetbal, dat sommigen meestal thuis of met vrienden volgen, versterkte tot voor kort het besluit om in eigen land te blijven. En toch ziet TUI sinds twee weken een regelrechte ommekeer in de situatie, nu de verkiezingen voorbij zijn en het kwakkelweek maar niet wil wijken. Sinds begin deze maand noteert de grootste reisorganisatie van het land een recordgroei van 78% meer boekingen voor een vertrek in de maand juni. Gezien de aanhoudende negatieve weersvoorspellingen zal deze trend zich de komende dagen ongetwijfeld voortzetten.

Belgen die zich in juni kunnen vrijmaken, aarzelen niet langer om nu een week vakantie te boeken. Twee derde van de mensen die dezer dagen een TUI reisbureau binnenstappen, boekt meteen, en vaak om een paar dagen later al te vertrekken. 64% van de huidige boekingen gebeurt trouwens via een ‘TUI shop’ of een onafhankelijke reisagent. De verwachting van de vakantieganger klinkt in zowat alle reiskantoren identiek: een gegarandeerde zon tegen een zo interessant mogelijke prijs. Meestal heeft de reiziger geen vooraf bepaalde keuze. Deze reis was bij velen immers niet gepland en komt bovenop de andere reisplannen. Vandaar de aandacht voor de ideale 'zon/prijs'-verhouding, momenteel de belangrijkste factor bij iedereen voor wie juni niet de voorkeursmaand was.

De kortingen voor last minute boekingen in juni lopen op tot -55%.  De overgrote meerderheid reserveert een last minute richting Spanje (37% van de boekingen) of Griekenland (22% van de boekingen). Maar de nood aan hoge temperaturen is hoog: landen waar het nog warmer is, zoals Kaapverdië en Egypte, laten de grootste groei zien, met respectievelijk 39% en 33% meer boekingen dan in dezelfde boekingsperiode, vorig jaar.

Ditzelfde fenomeen doet zich trouwens ook voor in de overige Europese markten waar touroperator TUI actief is, zoals Duitsland, Groot-Brittannië, Nederland en de Scandinavische landen. De bezettingsgraad van de hotels verhoogt daardoor snel en een vrij groot aantal accommodaties raakt stilaan volgeboekt. 

Voor de vertrekken tot 27 juni zijn het vooral koppels zonder kinderen die willen genieten van het mooie weer. Minstens even populair zijn de laatste dagen van juni, die in het weekend vallen en daardoor al het begin van de zomervakantie voor Nederlandstalige scholieren inluiden.

Voor de fans van het EK voetbal, dat vandaag van start gaat, voorzien de meeste hotels trouwens grote schermen die ervoor zorgen dat je geen enkele wedstrijd moet missen. En bij menig hotel worden er zelfs specifieke activiteiten georganiseerd om de voetbalfans de mogelijkheid te bieden alles met een enthousiast groepsgevoel te beleven.

Gepubliceerd op 14 juni 2024