Zomervakantie: Vlaamse reiziger blijft trouw aan vakantie ondanks stijgende levensduurte

Voor de Vlaming blijft de zomervakantie een heilig moment. Ondanks de gestegen kosten voor levensonderhoud, noteert TUI een stijging van 4% in het aantal reizigers vergeleken met de al zeer succesvolle zomer van 2023. Deze groei zal naar verwachting de komende weken verder toenemen, aangezien veel gezinnen na een succesvolle vroegboekperiode nu volop last minute boeken. TUI ziet dagelijks een sterke toename in het aantal boekingen.

 

De zomervakantie is bij uitstek de periode waarin veel gezinnen met kinderen op vakantie gaan. Voor hen blijft een controleerbaar budget zeer belangrijk. Terwijl Spanje en Griekenland de populairste vakantiebestemmingen blijven, zien goedkopere landen in Oost-Europa en daarbuiten de sterkste groei. Albanië, een nieuwkomer, groeit met 63%, gevolgd door Bulgarije (37%) en Egypte (26%). Om binnen het budget te blijven, kiezen gezinnen voor iets kortere vakanties: gemiddeld 8 nachten, vergeleken met 8,6 nachten in 2023. All-in vakanties blijven populair, met 70% van de Vlaamse vakantiegangers die voor deze formule kiezen. Vooral in Turkije bieden all-in hotels uitstekende faciliteiten voor kinderen, zoals glijbanen en aquaparken, wat deze vakanties extra aantrekkelijk maakt voor gezinnen.

Bij autovakanties ligt het anders. Slechts 13% van de reizigers kiest hier voor een all-in hotel, mede omdat het aanbod kleiner is en gezinnen graag uitstapjes maken. Groene bestemmingen, zoals Oostenrijk en Slovenië, blijven in opmars. Oostenrijk ziet een stijging van 9%, terwijl Slovenië met 24% groeit. In Duitsland blijft het Zwarte Woud de populairste regio, en in Italië scoort Zuid-Tirol hoog, net na het Gardameer.

Bij stedentrips valt de spectaculaire groei van New York op (+280%). De meeste reizigers boeken een van de twee RIU hotels aan Times Square. Parijs daarentegen ziet een daling van 60% in bezoekersaantallen door de hoge hotelprijzen vanwege de Olympische Spelen.

Een ander populair reisconcept zijn de individuele of begeleide rondreizen, aangeboden door TUI tours. Hier zijn twee groepen te onderscheiden: de wereldreizigers die kiezen voor verre bestemmingen zoals de Verenigde Staten, Mexico, Thailand of Indonesië, en natuurliefhebbers die aangetrokken worden door groene bestemmingen zoals de Azoren of Madeira. Zeker de individuele rondreizen, waarbij de reiziger de bescherming van een pakketreis geniet, zitten enorm in de lift.

De gemiddelde uitgave voor een vliegvakantie bedraagt €1494 per volwassene, een stijging van 3% ten opzichte van vorig jaar. Tunesië blijft het goedkoopste vakantieland met €1149, gevolgd door Bulgarije (€1180) en Albanië (€1329). De eerste vertrekweek, komend weekend, is het voordeligst met een gemiddeld budget van €1303. Het hoogseizoen begint op 12 juli met de start van het bouwverlof, waarbij het gemiddelde budget €1573 bedraagt.

Voor autovakanties bedraagt de gemiddelde uitgave €593, eveneens 3% hoger dan vorig jaar. De goedkoopste bestemmingen zijn Andorra (€320), Denemarken (€428) en Slovenië (€466).

De vluchtbezetting voor juli op TUI fly is al zeer hoog. Toch zijn er vanaf de week van 5 juli nog interessante deals te vinden, vooral naar Turkije, de Canarische Eilanden en Kaapverdië. Augustus is ook populair, maar minder druk dan juli, waardoor er nog veel bestemmingen toegankelijk zijn. Voor de beste prijs boekt men het best voor een vertrek in het laatste weekend van augustus, rond 23/8, wanneer de Franstalige schoolvakantie voorbij is.

Vliegvakanties

Top 5 vakantielanden: Spanje, Griekenland, Turkije, Egypte, Tunesië

Top 5 vakantieregio’s: Turkse Riviera, Mallorca, Tenerife, Rhodos, Kreta

Autovakanties

Top 5 vakantielanden: Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje

Top 5 vakantieregio’s: Tirol, Gardameer, Costa Brava, Zwarte Woud, Provence

Citytrips

Top 5 citytrips: Rome, Barcelona, Londen, New York, Parijs

Rondreizen

Top 5 groeps- en individuele rondreizen: Mexico, Californië, Azoren, Thailand, Madeira

De hoogste kortingen voor wie nog moet boeken

Kusadasi en Bodrum (Turkije), Tenerife en Lanzarote (Canarische Eilanden), Cyprus, Sal en Boa Vista (Kaapverdië), Sharm El Sheikh (Egypte)

Voor de laatkomers

De laatste beschikbare hotelkamers op: Azoren, Menorca, Costa Brava, Napolitaanse kust, Sicilië

Gepubliceerd op 3 juli 2024