Workation, de nieuwe koers van innovatieve bedrijven

Velen werken sinds een aantal maanden van thuis uit en dit zal wellicht nog wel even duren. Voor veel werknemers is het een groot voordeel om hun tijd flexibel te kunnen indelen en niet aan een locatie gebonden te zijn. Thuiswerk heeft echter ook nadelen, vooral het gebrek aan interactie met collega’s. Daarom zijn toonaangevende en innovatieve bedrijven op zoek naar een manier om hun werknemers betrokken en gemotiveerd te houden. Een nieuwe omgeving is vaak een stimulans voor creativiteit en productiviteit en daarom introduceert TUI de Workation, een perfecte combinatie van werk en vakantie zonder dat het vakantiedagen kost.


Uit verschillende onderzoeken blijkt dat thuiswerken de Belgische werknemer goed bevalt: geen woon-werkverkeer, geen files en flexibel je tijd kunnen indelen. De laatste maanden is duidelijk geworden dat het de productiviteit zelfs te goede komt maar er ook nadelen aan verbonden zijn, zoals het vervagen van werk- en privétijd, overuren maken en het gemis aan direct contact met collega’s. Door stress met zelfs een hoger risico op een burn-out is thuiswerken niet altijd goed voor de mentale gezondheid. Daar zijn psychologen het over eens.
 

Werken en nieuwe energie opdoen

Reisorganisatie TUI hecht veel belang aan het mentale welzijn van de thuiswerkers en ontwikkelde speciaal hiervoor het TUI Workation concept, een combinatie van werk en vakantie. Je werkt in een inspirerende omgeving, op een goed uitgeruste plek waar je na een productieve dag kunt genieten van een ontspannen vakantiegevoel. Of gewoonweg nieuwe energie opdoen door een prachtige omgeving en via gesprekken met andere Workationers: collega’s, gezinsleden of mensen uit een geheel andere bedrijfstak die er ook op Workation zijn. Voor de TUI Workation selecteerde de reisorganisatie een aantal geschikte en comfortabele accommodaties in België en in het buitenland, waaronder Nederland en Portugal.

 

Frans Leenaars, CMO TUI Western Region: “De TUI Workation biedt medewerkers alle mogelijkheden om net zo productief te zijn als thuis, maar dan in een omgeving die inspireert en tegelijk ook rust en ontspanning brengt. Hoe heerlijk is het om na een intensieve werkdag een duik in het zwembad te nemen, een strandwandeling te maken of te relaxen in de spa van het hotel. Ook de gesprekken met andere Workationers brengen inspiratie, verbinding en nieuwe inzichten. Dit concept is interessant voor zowel de werknemer als de werkgever. Het houdt medewerkers gemotiveerd en betrokken, biedt ruimte voor ontspanning en draagt daarmee bij aan het mentale welzijn, daar ben ik 100% van overtuigd.”
 

Workation Lab

Het concept zal in eerste instantie vooral in samenwerking met bedrijven worden uitgezet. In een ‘Workation Lab’ wordt het verder uitgewerkt en ontwikkeld. Als pilootproject vertrokken er gisteren 7 medewerkers van  Belgische en Nederlandse bedrijven naar de Algarve (Portugal) waar ze verblijven in hotel TUI BLUE Falesia te Olhos d'Agua. Naast hun dagelijks werk testen ze er de faciliteiten en geven directe feedback aan de meegereisde begeleider van het Workation Lab.

Locaties

In de opstartfase biedt TUI Workations aan in Nederland - in samenwerking met Droomparken - en op een beperkt aantal andere buitenlandse bestemmingen. Uiteraard zijn alle bestemmingen op dit moment toegankelijk voor Belgische reizigers.

Het concept wordt op dit moment met name uitgerold in samenwerking met bedrijven, maar een Workation kan ook individueel geboekt worden. Voor meer informatie kunnen bedrijven terecht op deze webpagina en individuele reizigers op www.tui.be/nl/workation.

Gepubliceerd op 28 september 2020